To lekka, zdrowa, szybka i bardzo prosta do przygotowania jarzynowa zupka.
Zawiera ona w swoim składzie bardzo zdrowe warzywa: fasolkę szparagową, cukinię, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę - korzeń i natkę oraz pora. Na koniec zabielona jest delikatnie łyżką słodkiej śmietanki, ale kto dba o linię, to może ją pomiąć... ;)
Jest ona idealna na obiad dla wegetarian, a jeśli nie dodamy śmietanki, to i weganie mogą się nią delektować :) Czytaj więcej
Lekka, jarzynowa zupka to fajny pomysł na letni, wakacyjny obiad z młodych warzyw, ale świetnie też smakuje serwowana jesienią, gdy za oknem już szaro, liście lecą z drzew i nam cięgle zimno.... brrr Tutaj dla podniesienia odporności można sobie na koniec gotowania dodać zmiażdżone ząbki czosnku.
A jeśli lubicie pikane zupki - śmiało można sypnąć więcej czarnego pieprzu i dosypać jeszcze pieprzu cayenne.
Smacznego :)
Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki i pokroić w około 2 cm kawałki. Cukinię obrać ze skórki (a jeśli ma miękką skórkę, to nie obieramy), oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę.
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki.
Do garnka przelać wodę, dodać listek laurowy i zagotować. Następnie przełożyć fasolkę szparagową, cukinię, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i por. Dodać Vegetę, szczyptę pieprzu i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
Pęczek zielonej pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do zupy. Na koniec dodać kilka kropli sosu sojowego, słodką śmietankę i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.
Smacznego.