Przepyszna, zdrowa i pożywna zupka do wykonania w bardzo krótkim czasie. Do tego jest tania, bo do jej wykonania użyjemy warzyw, na bazie którym otrzymaliśmy przepyszny zakwas do czerwonego barszczu.
I tak w oto bardzo łatwy sposób i z prostych składników otrzymamy same dobre i zdrowe rzeczy: zakwas i zupę :)
Gotowy zakwas przecedzamy, przelewamy do czystych słoików i przechowujemy w lodówce.. aż do Wigilii :) Dolewamy go nam sam koniec do gotowego już i gorącego barszczu, bo z nim wigilijny barszczyk będzie wyjątkowy - gdyż domowego zakwasu nic nie zastąpi... Czytaj więcej
Po odcedzeniu zakwasu zostają nam same warzywa, ale i ich szkoda wyrzucić, bo są równie zdrowe jak sam buraczany zakwas! Kiszone warzywa można użyć do zupki - sprawdziłam :)
I tym oto sposobem nic nam się nie zmarnuje, a wyjdzie nam tylko na zdrowie - warto więc, przetestować mój pomysł ;)
Zupka z kiszonych warzyw jest bardzo dobra - swoim smakiem i wyglądem przypomina mi barszcz ukraiński - mmm... pycha!
Powodzenia i smacznego :)
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do gotującego się bulionu lub rosołu przełożyć ziemniaki i dodać listek laurowy. Zagotować i gotować przez około 10 minut na małym ogniu.
Kiszone warzywa - ja użyłam warzyw z zakwasu, który kisiłam do czerwonego barszczu, a były w nim: czerwone buraki, marchew, pietruszka, seler, cebula i czosnek. Warzywa te należy pokroić w paski i dodać do zupy. Gotować dalej przez około 35 minut na małym ogniu.
Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego majeranku i natki zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.