Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Za oknem na przemian: deszcz, śnieg, przeszywający wiatr, trochę słońca... iście wybuchowa mieszanka. Jakby tego było mało - wszyscy wokół kichają i kaszlą. Dla organizmu to szczególnie trudny czas. O przeziębienie czy grypę nietrudno. Warto zatem poznać naturalne produkty, które wzmocnią odporność lub kiedy już dopadła nas infekcja, złagodzą jej przebieg.

Czosnek

Czosnek posiada silne właściwości bakteriobójcze, bakteriostatyczne i przeciwzapalne. Działa jak naturalny antybiotyk - niszczy bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Co ważne, czosnek nie wykazuje działań ubocznych. Najbardziej aktywny jest świeży, rozdrobniony. W profilaktyce należy spożywać jeden duży ząbek czosnku codziennie. Aby zneutralizować jego zapach warto zjeść natkę pietruszki, która dodatkowo jest bogatym źródłem witaminy C.

Cebula

Cebula ma silne właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i stymulujące układ odpornościowy. Dzięki zawartości organicznych związków siarki niszczy bakterie, które wcześniej skutecznie opierały się działaniu antybiotyków. Ma także działanie wykrztuśne. Cebula jest zalecana w profilaktyce grypy oraz leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych, zapaleniu gardła i kaszlu.

Miód i produkty pszczele

Miód zawiera substancje antybiotyczne, zapobiega infekcjom, łagodzi kaszel i wykazuje silne działanie hamujące rozwój bakterii chorobotwórczych. Warto pamiętać, że takie właściwości posiada tylko wysokiej jakości miód naturalny. Przy przeziębieniach szczególnie dobrze sprawdza się miód lipowy. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych niszczone są drobnoustroje infekujące błony śluzowe dróg oddechowych, głównie nosa i gardła. Profilaktycznie zaleca się spożywanie jednej łyżki miodu dziennie (najlepiej rozpuszczonej w letniej wodzie na 10-12 godzin przed wypiciem). Silne właściwości stymulujące układ odpornościowy ma także propolis i mleczko pszczele.

Maliny

Jako surowiec leczniczy wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście malin. Owoce są bogatym źródłem witaminy C. Zawierają także salicylany, które unieszkodliwiają chorobotwórcze bakterie i działają jak naturalna aspiryna. Zarówno sok z owoców, jak i napar z liści mają działanie napotne i ogólnie wzmacniające. Liście mają natomiast silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Czarny bez

Surowcem leczniczym są kwiaty oraz dojrzałe owoce czarnego bzu. Działają one napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Są także niezwykle pomocne w leczeniu kaszlu. Ponadto, owoce wykazują działanie przeciwbólowe.

Jeżówka purpurowa

Jeżówka w medycynie ludowej jest znana i stosowana od dawna. Obecnie dostępne są liczne preparaty immunostymulujące pozyskiwane z korzeni i części nadziemnych jeżówki. Wykorzystuje się je w leczeniu przewlekłych infekcji górnych dróg oddechowych, a także w profilaktyce zakażeń wirusowych i bakteryjnych. Substancje lecznicze zawarte w jeżówce hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych, pobudzają do aktywności komórki odpornościowe (makrofagi i granulocyty). Wielką zaletą jeżówki jest to, że zapobiega nawrotom grypy.

Aloes

Sok z aloesu wzmacnia odporność, pobudza komórki układu immunologicznego do wytwarzania przeciwciał, które niszczą drobnoustroje, ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Aloesowy sok wskazany jest dla osób osłabionych i rekonwalescentów, ponieważ pomaga zregenerować siły i dodaje energii.

Ryby morskie

Ryby, zwłaszcza morskie, obfitują w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3). Szczególnie bogate w kwasy omega-3 są ryby typu: łosoś, makrela, śledź, sardynka i tuńczyk. Kwasy omega-3 wzmacniają układ odpornościowy i zmniejszają objawy stresu, który osłabia układ odpornościowy.

Probiotyki

Probiotyki to wyselekcjonowane kultury żywych bakterii, które zachowują prawidłową florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, hamują rozwój patogenów oraz stymulują układ odpornościowy. Probiotyki znajdują się w produktach mlecznych z bakteriami probiotycznymi (naturalny jogurt, maślanka, kefir, zsiadłe mleko) oraz kiszonkach (kiszona kapusta i ogórki).

Warto także wzbogacić dietę w produkty bogate w witaminę C (czerwoną paprykę, natkę pietruszki, kiwi), selen i cynk (rośliny strączkowe, orzechy, jaja), przeciwutleniacze (brokuły, szpinak), a także prebiotyki (cykoria, por, migdały).

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Agnieszka [2011-12-06]
Ocena:
5/5 [głosów: 2]
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.