Czarna porzeczka - wielka moc małych owoców

Czarna porzeczka ma charakterystyczny, intensywny smak i zapach. Z tego też powodu zyskała inną nazwę: smrodzina, smrodynia lub smrodyńka. Owoce czarnej porzeczki można jeść na surowo, ale można także przygotować z nich dżemy, konfitury, galaretki, soki, nalewki i wina... Czarna porzeczka daje wiele kulinarnych możliwości, a przy tym jest niezwykle zdrowa.

Wartości odżywcze czarnej porzeczki

Owoce czarnej porzeczki są doskonałym, naturalnym (a tym samym łatwo przyswajalnym) źródłem licznych witamin i soli mineralnych.

Owoce czarnej porzeczki zawierają:

  • witaminę C. Czarna porzeczka jest jednym z najcenniejszych źródeł tej witaminy. Pół szklanki owoców czarnej porzeczki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C;
  • witaminę P (rutynę), która zwiększa przyswajanie witaminy C, a także działa przeciwstarzeniowo, uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia ich przepuszczalność;
  • witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę K oraz kwas foliowy;
  • sole mineralne: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, bor, jod;
  • antocyjany o działaniu przeciwzapalnym. Są także pomocne w leczeniu miażdżycy i w profilaktyce chorób nowotworowych;
  • pektyny, które neutralizują toksyczne substancje w jelitach. To dzięki pektynom porzeczki świetnie nadają się na przetwory;
  • błonnik, który reguluje pracę jelit i poprawia procesy trawienne;
  • kwasy organiczne.
  • Są małokaloryczne, 100 gram owoców czarnej porzeczki to 60 kalorii.

    Lecznicze właściwości czarnej porzeczki:

  • wzmacnia układ odpornościowy;
  • zapobiega przeziębieniom;
  • ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne;
  • zmniejsza wytwarzanie wolnych rodników;
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory;
  • pomaga przy schorzeniach reumatycznych i artretyzmie;
  • wzmacnia serce;
  • obniża ciśnienie tętnicze;
  • pomaga w zwalczaniu uczucia zmęczenia;
  • reguluje pracę układu pokarmowego;
  • przyspiesza procesy przemiany materii;
  • ma właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii;
  • wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne;
  • jest dobrym środkiem przeciw zaparciom;
  • zapobiega biegunkom.
  • Do celów leczniczych wykorzystuje się zarówno owoce jak i liście krzewu czarnej porzeczki. Herbatki z liści mają bardzo korzystny wpływ na pracę nerek i przyspieszają wydalanie toksyn z organizmu. Zawartość garbników w liściach porzeczki sprawia, że są one stosowane jako środek przeciwzapalny, ściągający i zapobiegający biegunkom.

    Korzystny wpływ czarnych porzeczek na urodę

    Witamina C i rutyna zawarte w owocach czarnej porzeczki wzmacniają naczynka krwionośne, witamina E przyspiesza procesy odnowy skóry, polifenole zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Dzięki nim skóra wygląda młodo i zachowuje jędrność. Aby poprawić stan skóry można jeść świeże owoce, ale również przygotowywać z nich maseczki i peelingi.

    Warto wiedzieć, że pożądane właściwości mają nie tylko świeże owoce – zachowują je również przetwory z porzeczek.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-07-29]
    Ocena:
    Brak głosów.
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.