Dieta odkwaszająca

Równowaga kwasowo-zasadowa jest warunkiem zachowania zdrowia. Nawet niewielkie odchylenia pH krwi mogą wywołać liczne problemy zdrowotne. Choć zaburzenia mogą przebiegać w obu kierunkach, to jednak znacznie częściej dochodzi do zakwaszenia organizmu. Przyczyną takiego stanu jest przede wszystkim niewłaściwa dieta. Sprawdź, które produkty zakwaszają, a które alkalizują organizm.

Złoty środek

Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, czyli odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych jest warunkiem zachowania zdrowia. Stan taki jest osiągnięty, gdy pH we krwi wynosi 7,35-7,45. Niestety niewłaściwa dieta, obfitująca w produkty kwasotwórcze (głównie białko zwierzęce i cukry rafinowane) powoduje zachwianie tej równowagi. Wówczas zakwaszenie rośnie (pH maleje), a organizm, by zmniejszyć kwasowość płynów pobiera magnez i wapń z kości, co powoduje ich deficyt, a w konsekwencji osłabienie struktury kości, spadki nastroju, uczucie chronicznego zmęczenia i wiele innych zaburzeń.

Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa może być przyczyną kwasicy lub zasadowicy. Każda z nich jest niebezpieczna dla zdrowia, a nawet życia. Kwasica ma miejsce, gdy pH spadnie poniżej 7,35. Objawia się wówczas stałym zmęczeniem, apatią, bólami głowy. Może pojawić się podczas stosowania diet wysokobiałkowych. Zasadowica występuje znacznie rzadziej (gdy pH we krwi jest większe niż 7,8). Może pojawić się w przypadku stosowania diet wegańskich i monodiet odchudzających na bazie kilku rodzajów owoców lub warzyw. Objawy, jakie towarzyszą zasadowicy to: nadmierna potliwość, biegunka, wymioty.

Objawy zakwaszenia organizmu:

  • bóle i zawroty głowy;
  • ogólne osłabienie, brak energii, problemy z koncentracją;
  • biały nalot na języku;
  • cienie pod oczami;
  • zaburzenia snu;
  • zgaga i niestrawność;
  • obniżenie popędu płciowego;
  • pogorszenie stanu skóry (trądzik, ziemisty kolor);
  • wypadanie włosów.
  • Długotrwałe zakwaszenie organizmu sprzyja powstawaniu poważnych chorób, które najczęściej wynikają z uszkodzenia komórek i tkanek. Może to być np. miażdżyca, osteoporoza, kamica nerkowa, a także choroby nowotworowe.

    Produkty zakwaszające

    Niewłaściwa dieta możne być przyczyną zakwaszenia organizmu, a przez to także złego samopoczucia. Wyróżnić możemy produkty, które zakwaszają i alkalizują organizm lub są dla niego obojętne. Pierwiastki kwasotwórcze to chlor, fosfor, siarka, natomiast zasadotwórcze: potas, sód, wapń, magnez.

    Do grupy produktów silnie zakwaszających należy:

  • kawa, czarna herbata;
  • alkohol;
  • biały cukier i produkty, które go zawierają (słodycze, ciasta, dżemy, słodkie napoje i soki);
  • mięso, owoce morza, ryby i wędliny;
  • jajka, żółte sery;
  • ketchup, musztarda, majonez, ocet;
  • borówki, żurawina, suszone owoce;
  • warzywa strączkowe za wyjątkiem fasoli;
  • w mniejszym stopniu produkty zbożowe (białe pieczywo, ryż, makaron).
  • Organizm zakwaszają również papierosy, długotrwały stres, nadmierna ilość przyjmowanych leków, brak ruchu lub zbyt intensywna aktywność fizyczna, a także choroby przemiany materii np. cukrzyca.

    Produkty zalecane w diecie odkwaszającej

    Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednia dieta i zmiana złych nawyków żywieniowych. By odkwasić organizm ważne jest wyeliminowanie lub zdecydowane ograniczenie produktów, które w znacznym stopniu wpływają na jego zakwaszenie. Zwiększyć należy natomiast ilość warzyw i owoców, gdyż to właśnie one neutralizują nadmiar kwasów. Podczas trwania kuracji dieta w 80% powinna składać się z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20% z kwasotwórczych.

    Do produktów zasadotwórczych zaliczyć należy przede wszystkim:

  • warzywa - najlepiej surowe lub gotowane na parze. Najbardziej polecane są rośliny zielone, a także soki warzywne, ponieważ mają silne działanie alkalizujące. Należy natomiast ograniczyć spożywanie warzyw bogatych w węglowodany;
  • owoce w formie surowej. Najbardziej zasadotwórcze są grejpfruty i cytryny;
  • nasiona - migdały, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni;
  • oleje roślinne;
  • kiełki.
  • By zachować równowagę kwasowo-zasadową, należy pić przynajmniej 2 litry płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Warto także wyeliminować sól i wszelkie używki (alkohol, nikotynę, kofeinę).

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-07-20]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.