Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Choroba wrzodowa ma miejsce, gdy dochodzi do miejscowego ubytku błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy. Główne dolegliwości, czyli bóle w nadbrzuszu, nudności i uczucie pełności, odznaczają się sezonowością. Oznacza to, że zwykle nasilają się wiosną i jesienią. Chorobę wrzodową leczy się farmakologicznie, ale niezwykle pomocna jest przy tym właściwa dieta.
Ogólne zalecenia
Obok leczenia farmakologicznego niezwykle pomocna jest właściwa dieta. Powinna ona nie tylko pokrywać podstawowe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, ale także ograniczać udział produktów nasilających wydzielanie soku żołądkowego.
Najważniejsze zalecenia tej diety to:
posiłki powinny być niewielkie objętościowo, ale spożywane często (co 2-3 godziny) i o stałych porach. Im większa jednorazowa porcja, tym bardziej wzmaga się wydzielanie soku żołądkowego, który podrażnia błonę śluzową przewodu pokarmowego;
potrawy powinny być gotowane, gotowane na parze, duszone bez wstępnego obsmażania, pieczone w folii. Dobrze jeśli mają konsystencję papki, dlatego należy je przecierać, miksować lub mielić;
temperatura spożywanych posiłków powinna być umiarkowana. Zbyt gorące i zbyt zimne potrawy mogą nasilać dolegliwości;
należy zadbać o właściwe nawodnienie organizmu. Płyny pomagają rozcieńczać soki żołądkowe i zmniejszać ich agresywne działanie na podrażnienia błony śluzowej. Zaleca się wypijać 1,5-2 litry płynów -– najlepiej niegazowanej wody mineralnej;
używki są niewskazane, ponieważ powodują silne wydzielanie soku żołądkowego;
należy wyeliminować ciężkostrawne i wzdymające produkty (nasiona roślin strączkowych, kapustę, niedojrzałe owoce). Mogą być one przyczyną bólów brzucha i wzdęć.
Produkty zalecane:
pieczywo pszenne, czerstwe, ciasta biszkoptowe i drożdżowe (z małą zawartością cukru);
mąka pszenna, kasza manna, drobny makaron, kasza jęczmienna;
chude mięso, wędliny i ryby (dorsz, flądra, sola leszcz, morszczuk);
jajka na miękko, jajecznica na parze;
masło, oleje roślinne (olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek);
napoje: mleko słodkie i zsiadłe, ale nie przekwaszone, słaba herbata, herbata zielona, kawa zbożowa z mlekiem, herbaty ziołowe, rozcieńczane soki;
zupy na wywarach warzywnych;
warzywa gotowane, najlepiej rozdrabniane: marchew, dynia, buraki, szpinak;
ziemniaki gotowane, puree;
łagodne przyprawy: koperek, kminek, zielona pietruszka, wanilia, cynamon;
potrawy duszone bez wstępnego obsmażania, gotowane, gotowane na parze, pieczone w folii.
Produkty zabronione:
pieczywo razowe i żytnie;
słodycze i wyroby cukiernicze zawierające tłuszcz (torty, pączki, ciasta z kremem, czekolada);
tłuste mięsa i wędliny (wieprzowina, baranina, kaczka, gęś, salceson, konserwy), a także wędzone i tłuste ryby (karp, śledź, makrela, węgorz);
smalec, słonina, łój, boczek, twarde margaryny, kwaśna śmietana;
wywary mięsne, tłuste buliony i rosoły, zupy zasmażane;
napoje alkoholowe, mocna herbata, kakao, kawa i inne napoje zawierające kofeinę, napoje gazowane;
niedojrzałe owoce i cytrusy;
warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych, cebula, por, rzepa, warzywa marynowane;
sól i ostre przyprawy: pieprz, chili, ocet, chrzan, musztarda;
potrawy smażone, wędzone, pieczone i marynowane.
Przestrzeganie zasad diety przyspiesza leczenie oraz zmniejsza nieprzyjemne dolegliwości związane z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.
Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:
Inne informacje o artykule:
Autor:
Agnieszka [2012-04-16]
Ocena:
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz