Dobre, bo polskie! Kuchnia regionalna (cz. II)

Poszczególne regiony Polski to nie tylko odmienna kultura, zwyczaje, tradycje i gwara, ale także kuchnia. W tej części przybliżamy kuchnię śląską, podlaską, Pomorza i Kaszub, Warmii i Mazur oraz wielkopolską.

Kuchnia podlaska

Podlasie to region bardzo zróżnicowany kulturowo, ale także kulinarnie. W kuchni podlaskiej wyraźne są wpływy kuchni tatarskiej, litewskiej i białoruskiej. Na stołach królują ziemniaki, które przyrządza się na wiele sposobów. Charakterystyczny dla kuchni tego regionu jest sękacz, który piecze się bezpośrednio nad ogniem.

Typowe potrawy kuchni podlaskiej:

  • ziemniaczane specjały: baba ziemniaczana, placki ziemniaczane smażone na smalcu, kartacze – kluski z gotowanych i surowych ziemniaków z mięsnym farszem, kiszka ziemniaczana, którą wyrabia się z ziemniaków z dodatkiem słoniny, boczku i przypraw w jelicie wieprzowym, rejbak – potrawa z ziemniaków, kaszy, słoniny i cebuli;
  • wpływy kuchni tatarskiej: pierekaczewnik (zapiekane ciasto z farszem przypominające skorupę ślimaka), czebureki (placki nadziewane mieloną wołowiną z cebulą lub pieprzem), kołduny (pierogi nadziewane mięsnym farszem);
  • napoje i alkohole: żubrówka, z charakterystycznym źdźbłem trawy żubrowej, owocowe nalewki (np. żurawinówka, jałowcówka, pigwówka), kompoty.
  • Kuchnia Pomorza i Kaszub

    W kuchni Pomorza i Kaszub dominują ryby zarówno morskie, jak i słodkowodne, które przyrządza się na niezliczone sposoby. Obok ryb ważne miejsce zajmują także ziemniaki i grzyby, z mięs popularna jest gęsina.

    Typowe potrawy kuchni Pomorza i Kaszub:

  • przystawki: zapiekanka z wędzoną makrelą, śledź w śliwkach, węgorz wędzony;
  • zupy: zupa brukwiowa na gęsinie, barszcz szczeciński, rosół z karasi, czernina;
  • regionalne przysmaki: jajecznica ze śledziami, rylec, czyli galareta z nóżek z drobno posiekanym mięsem, zakwaszana octem, plince – smażone placki ziemniaczane z cebulą i cukrem, bukwita ze szpyrkami, czyli kasza gryczana ze stopioną słoniną ze skwarkami, flaczki z węgorza.
  • Kuchnia śląska

    Kuchnia śląska łączy smaki kuchni słowiańskiej, niemieckiej, austriackiej i czeskiej. Jest bardzo charakterystyczna i wyrazista, choć niejednolita. Potrawy kuchni śląskiej są tłuste, kaloryczne i „konkretne”, a przy tym bardzo smaczne.

    Typowe potrawy kuchni śląskiej:

  • zupy: żurek na żytnim zakwasie, wodzionka z czerstwego chleba, czosnku i tłuszczu, rosół z domowym makaronem, wigilijna siemieniotka z nasion konopi;
  • niedzielny obiad: kluski śląskie z roladą wołową, gęstym sosem i modrą kapustą;
  • mięsa i wędliny: mięso królika, golonka, karminadle, czyli kotlety mielone, śląski krupniok (kaszanka) i podobny do niego żymlok, w którym kasza jest zastąpiona bułką;
  • desery: kreple, czyli pączki, kołocz śląski – ciasto drożdżowe z masą makową lub serową i kruszonką, a także wigilijne makówki, czyli deser z maku, bułki, miodu i bakalii oraz moczka z piernika, bakalii i ciemnego piwa, w którym moczy się składniki.
  • Kuchnia Warmii i Mazur

    Warmia i Mazury to region bogaty w lasy i jeziora. Dlatego tutejsza kuchnia bazuje na potrawach z ryb, grzybów, dziczyzny i owoców leśnych. Ryby podaje się smażone, duszone, pieczone, wędzone. Szczególnie cenionymi gatunkami są: sandacz, szczupak, sielawa, lin i węgorz. Widoczne są tu wpływy kuchni niemieckiej i kresowej.

    Typowe potrawy kuchni warmińsko-mazurskiej:

  • zupy: czernina, breja, czyli mączna zupa ze skwarkami, zupy z ryb i raków;
  • mięso i wędliny: pieczona gęsina, kiełbasa z gęsi, schab po mazursku, kiełbasa w piwie;
  • ryby: szczupak po warmińsku, wędzone węgorze i trocie, ryba z jabłkami, lin w śmietanie;
  • lokalne specjały: śledzie po giżycku, dzyndzałki, czyli pierożki z mięsem, miód, ser welski, farszynki, czyli kotleciki z ziemniaków i mąki ziemniaczanej nadziewane ostrym mięsnym farszem;
  • niezbędne dodatki: śmietana, świeże masło, wędzona słonina w papryce, majeranek, kminek i kardamon.
  • Kuchnia wielkopolska

    Kuchnia wielkopolska słynie z potraw przygotowywanych z ziemniaków. Jest kuchnią prostą, pozbawioną skomplikowanych przepisów, pochodzi bowiem z pierwszej linii z kuchni wiejskiej. Poznań kojarzony jest z tradycją pieczenia rogali świętomarcińskich.

    Typowe potrawy kuchni wielkopolskiej:

  • zupy: zupa cebulowa, czernina, siemieniucha, czyli zupa przygotowywana z siemienia lnianego i kaszy jaglanej, ślepe ryby, czyli zupa z ziemniaków;
  • dania z ziemniaków: pyzy, żelazne prażoki, czyli danie z gotowanych i surowych ziemniaków okraszane masłem lub skwarkami, plyndze (placki ziemniaczane), szagówki (kluski z ziemniaków i mąki krojone na ukos), kulanki (kluski z surowych ziemniaków);
  • słodkości: rogale marcińskie nadziewane masą bakaliową, auflauf – omlet ucierany z cukrem i owocami, zapiekany w piecu.
  • Smacznego odkrywania regionalnych smaków! :)

    Zdjęcie: istockphoto © Tomasz Wojnarowicz

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-10-17]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    na Kaszubach jest jestszcze bardzo popularna zupa tzw pyrmećka nie ma odpowiedniej znaków na klawiaturze = jest to zupa z warzyw na bazie rozgotowanych wrecz ziemniaków okraszona kwaśną smietaną i zasmażoną cebulką , pycha (zupa bezmięsna podobna do ślaskiego żurku)
    Renia P [2012-01-12 11:01:38]
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.