Różnorodność kuchni polskiej
Kuchnia polska to mieszanka wielu kultur, tradycji i duże rozbicie na kuchnie regionalne. Trudno więc mówić o jednorodności. Ogromny wpływ na taki stan rzeczy miała burzliwa historia Polski, położenie geograficzne i silne wpływy państw sąsiednich. W kuchni polskiej wyraźnie widać (a raczej czuć) wpływy francuskie, niemieckie, żydowskie, rosyjskie, węgierskie, a nawet orientalne.
Kuchnię polską często określa się kuchnią tłustą, wysokokaloryczną i treściwą. Obfituje ona w potrawy mięsne, słynie także z wyrobu kiełbas. Nie obce są jej także ryby – głównie sandacz, pstrąg, karp, szczupak. Typowe dla naszej kuchni są zupy w całkiem sporej liczbie, które nierzadko są zaprawiane śmietaną. W kuchni często gości: kapusta, czerwone buraki, ogórki, ziemniaki i grzyby. Bardzo popularne i lubiane są także kiszonki – szczególnie kiszona kapusta i ogórki. Choć przez niektórych obcokrajowców uznawane są za dość dziwaczny zwyczaj jedzenia zepsutych warzyw i trudno im uwierzyć, że kiszona kapusta może być smaczna ;)
Typowymi owocami kuchni polskiej są jabłka, owoce leśne, śliwki i gruszki, które są znakomitą bazą powideł, dżemów, konfitur, a także kompotów. Polska bowiem słynie z przetworów i marynat. Z owoców tych równie chętnie przygotowuje się tradycyjne nalewki, które są obecne w polskiej kuchni od wieków. A jeśli mowa o trunkach to należy także wspomnieć o wódce, która jest uważana za typowo polski alkohol.
Wielka zagadka...
Ciekawe są nazwy polskich potraw. Barszcz ukraiński nie ma nic wspólnego z Ukrainą, ruskie pierogi z Rosją, ryba po grecku z Grecją, a na Węgrzech nikt nie słyszał o plackach po węgiersku... bo to typowe polskie dania. Nie lada sztuka, żeby dobrze skojarzyć nazwę z ich pochodzeniem. I tylko my znamy ich nadwiślański rodowód.
Poza granicami kuchnia polska kojarzona jest przede wszystkim z dużej różnorodności wędlin i polskiej wódki.
Kuchnia regionów
Kuchnia polska jest różna w poszczególnych częściach kraju. Zupełnie inaczej jada się na Śląsku, a inaczej na Kaszubach. Jedno jest pewne – w ostatnich latach kuchnia regionalna przeżywa swój renesans. Typowe regionalne potrawy cenione są nie tylko w Polsce, ale także zagranicą. Niewątpliwie jest to efektem działania takich organizacji jak Slow Food, które promują i wspierają regionalną kuchnię, niepowtarzalne i tradycyjne smaki, niespotykane w innych miejscach na świecie.
Wyróżnić można kuchnię galicyjską, śląską, góralską, kresów, kujawską, mazowiecką i kurpiowską, podlaską, Pomorza i Kaszub, wielkopolską, Warmii i Mazur.
Charakterystyczne przyprawy:
Najpopularniejsze potrawy kuchni polskiej
Mimo wpływu wielu kultur i wielkiej różnorodności kuchni polskiej można wyróżnić charakterystyczne polskie dania. Różnią się one jednak znacząco w różnych regionach, choć są przygotowywane z tych samych składników.
Do potraw tych należy zaliczyć:
Ta różnorodność kuchni polskiej sprawia, że jest niezwykle fascynująca i każdy znajdzie coś dla siebie.
Zdjęcie: istockphoto.com © dirkr