Domowe sposoby konserwacji żywności

W celu zabezpieczenia produktów spożywczych przed zepsuciem, a tym samym zachowaniem wysokiej jakości oraz wartości odżywczych stosuje się różne metody konserwacji. Mają one za zadanie zabezpieczenie żywności przed niekorzystnym działaniem czynników biologicznych oraz chemicznych i fizycznych. Jedną z metod zabezpieczenia jest odpowiednie opakowanie w hermetycznie zamkniętych pojemnikach lub woreczkach foliowych, wypełnionych gazem obojętnym, zamiast powietrza.

Istnieje cała gałąź przetwórstwa żywności, w której wykorzystuje się specjalne urządzenia oraz technologie do jej konserwacji. Żywność po odpowiednim przygotowaniu jest umieszczana w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, a następnie poddawana obróbce termicznej i tak zakonserwowana może być przechowywana nawet kilka lat.

Konserwy, bo o nich mowa, wymyślił francuski wynalazca Nicolas Appert na początku XIX wieku. Od jego nazwiska pochodzi nazwa jednej z metod pasteryzacji - apertyzacja.

Metody te, w formie przemysłowej, nie za bardzo nadają się do zastosowania w kuchni.

Jak zabezpieczyć żywność w domu?

W indywidualnych gospodarstwach domowych, z powodzeniem do wydłużenia terminu przydatności do spożycia produktów żywnościowych stosowane są inne metody.

Dzięki nim można zachować przez dłuższy czas w bardzo dobrym stanie mięso, ryby, przetwory mleczne, jak również owoce i warzywa sezonowe.

Najpopularniejsze metody to:

  • zamrażanie i chłodzenie; 
  • pasteryzacja;
  • suszenie;
  • wędzenie;
  • marynowanie; 
  • peklowanie;
  • kiszenie;
  • solenie;
  • nacukrzanie.
Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Smaczny.pl [2014-10-01]
Ocena:
5/5 [głosów: 1]
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.