Istnieje cała gałąź przetwórstwa żywności, w której wykorzystuje się specjalne urządzenia oraz technologie do jej konserwacji. Żywność po odpowiednim przygotowaniu jest umieszczana w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, a następnie poddawana obróbce termicznej i tak zakonserwowana może być przechowywana nawet kilka lat.
Konserwy, bo o nich mowa, wymyślił francuski wynalazca Nicolas Appert na początku XIX wieku. Od jego nazwiska pochodzi nazwa jednej z metod pasteryzacji - apertyzacja.
Metody te, w formie przemysłowej, nie za bardzo nadają się do zastosowania w kuchni.
Jak zabezpieczyć żywność w domu?
W indywidualnych gospodarstwach domowych, z powodzeniem do wydłużenia terminu przydatności do spożycia produktów żywnościowych stosowane są inne metody.
Dzięki nim można zachować przez dłuższy czas w bardzo dobrym stanie mięso, ryby, przetwory mleczne, jak również owoce i warzywa sezonowe.