Ogólna charakterystyka
Zawartość fosforu w organizmie wynosi przeciętnie 500-700 gramów. To sprawia, że jest on drugim pod względem zawartości pierwiastkiem w organizmie. Aż 85% znajduje się w kościach i zębach, gdzie wraz z wapniem tworzy cement kostny. Reszta natomiast bierze udział w reakcjach biochemicznych.
Zalecane dzienne spożycie dla osoby dorosłej wynosi 700 mg. Należy przy tym pamiętać, że do prawidłowego wykorzystania fosforu niezbędny jest wapń. Najkorzystniejsza proporcja między wapniem a fosforem wynosi 1:1 lub 1,5:1. Niestety jest ona często zachwiana z uwagi na dużą dostępność fosforu w diecie (zarówno w produktach naturalnych, jak i przetworzonych).
Rola w organizmie
Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Pełni w organizmie wiele ważnych zadań, m.in.:
Niedobory fosforu w organizmie
Fosfor jest bardzo rozpowszechniony w produktach spożywczych, dlatego niedobór zdarza się niezwykle rzadko. Jego braki mogą być spowodowane alkoholizmem, źle zbilansowaną dietą lub nadczynnością przytarczyc. Niedobór może upośledzać pracę niemal wszystkich narządów, szczególnie nerek, serca, mózgu i kości.
Objawem niedoboru fosforu w organizmie jest:
Nadmiar fosforu w organizmie
Zbyt duże ilości fosforu we krwi mogą być spowodowane zaburzeniami pracy nerek, a także nadmierną ilością witaminy D w organizmie. Nadmiar fosforu może przyczyniać się do odwapnienia kości i obniżenia stężenia wapnia we krwi. To w konsekwencji prowadzi do osteoporozy, której towarzyszą częste złamania i skrzywienia kości.
Naturalne źródła fosforu
Fosfor jest pierwiastkiem, który występuje w niemal wszystkich produktach spożywczych.
Produkty szczególnie bogate w fosfor to:
Fosfor jest także dodawany do żywności przez producentów. Zawierają go zupy w proszku, napoje typu cola, koncentraty spożywcze, wędliny.