Jak dobrać wino do świątecznych potraw?

Do świąt coraz mniej czasu. Zaczynamy się więc zastanawiać nad tegorocznym świątecznym menu. Na stole zapewne nie zabraknie czerwonego barszczu z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, bakaliowych łakoci. W roli głównej bez wątpienia wystąpi karp i śledzie. Tradycja nakazuje, aby na wigilijnym stole postawić także wino. I tu pojawia się problem... Jakie wino wybrać do karpia, a jakie do świątecznego piernika? Podpowiadamy jak, z czym i w czym podawać ten trunek.

Co do czego?

Wino stanowi dopełnienie potraw oraz podnosi ich walory smakowe. W okresie świątecznego łasuchowania spełnia także inną ważną funkcję: pobudza wydzielanie soków trawiennych i sprzyja lepszej przemianie materii.

Do tradycyjnych świątecznych potraw najlepiej wybrać:

  • do ryb (ale także białych mięs) odpowiednie jest wino białe, najlepiej wytrawne. Do świątecznego karpia pasować będzie Riesling lub Chardonnay;
  • tradycyjne świąteczne ciasta (pierniki, keksy, makowce, miodowniki) dobrze smakują w towarzystwie białych lub czerwonych win słodkich lub półsłodkich. Warto wybrać słodkie, aromatyczne Porto, Sherry lub Tokaj;
  • w pierwszy i drugi dzień świąt na stołach pojawiają się potrawy cięższe - pieczyste, kaczka, indyk, bigos itp. Do tego rodzaju dań najlepiej pasuje wino czerwone o cięższej teksturze np. odmiana Syrah, Malbec;
  • do pasztetów i wędlin można podawać lekkie, półwytrawne wino, np. Chianti.
  • Na wigilijną wieczerzę można także kupić jedno uniwersalne wino - półwytrawne, białe.

    Temperatura podawanego wina

    Kiedy już uporaliśmy się z wyborem odpowiedniego wina warto dowiedzieć się jaką temperaturę powinno mieć serwowane wino:

  • wina białe schładza się do temperatury 8-10 stopni Celsjusza. Zasadą jest, że im wino słodsze, tym powinno być mocniej schłodzone;
  • wina różowe należy podawać schłodzone do temperatury 8-10 stopni Celsjusza;
  • wina czerwone powinny mieć temperaturę 14-18 stopni Celsjusza. Wina młodsze i lżejsze powinno być chłodniejsze;
  • szampan najlepiej smakuje mocno schłodzony, tzn. do temperatury 5-6 stopni Celsjusza. Cały czas powinien mieć stałą temperaturę, dlatego warto go trzymać w kubełku z lodem.
  • Kieliszki do wina

    Ważną kwestią jest także dobór kieliszków, w jakich będziemy pić wino. Zasadą jest, że kieliszki do wina powinny być bezbarwne, wykonane z cienkiego i gładkiego szkła.

    Każdy rodzaj wina wymaga jednak odpowiednich kieliszków. I tak:

  • wino czerwone podajemy w lekko pękatych kieliszkach z dużą, zwężającą się ku górze czaszą i raczej krótką nóżką. Jednak i tu występuje pewne zróżnicowanie. Mianowicie: wina młode podaje się w kieliszkach o owalnym kształcie, zwężających się ku górze, natomiast wina starsze w kieliszkach okrągłych, aby możliwe było odpowiednie napowietrzenie trunku. Wino czerwone powinno zajmować mniej więcej 1/3 pojemności. Największe kieliszki używane są do najszlachetniejszych win;
  • wino białe należy podawać w kieliszkach z małą czaszą i długą nóżką, które najczęściej przyjmują kształt tulipana. Krawędzie delikatnie zwężają się ku górze i w ten sposób na dłużej zatrzymują aromat wina. Kieliszki do wina białego w odróżnieniu od tych, w których podaje się wina czerwone są zazwyczaj wyższe i mniej pękate. Wino białe wlewamy maksymalnie do połowy kieliszka;
  • szampan i wina musujące można podawać w dwóch rodzajach kieliszków: w szerokich i płytkich, na wysokiej nóżce (do toastów) lub wysokich i wąskich, na niskiej nóżce (jako aperitif). Kieliszki należy napełnić do ¾ wysokości.
  • Dobór odpowiedniego kieliszka to nie tylko kwestia dobrych manier. Rodzaj szkła może także wpływać na smak wina.

    Wino to znakomity trunek na świąteczne przyjęcia, ale także dobry pomysł na prezent.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-12-13]
    Ocena:
    3.25/5 [głosów: 4]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.