Ile domów, tyle przepisów na różne wigilijne dania...
Ale do karpia, jako dodatek zawsze była i jest kapusta z grzybami, jednak i przepisy na ten dodatek różnią się od siebie pod względem użytych składników.
Ja, jako miłośnik kiszonej kapusty, rozsmakowałam się w pewnej wigilijnej kapuście, której przepis prezentuje Wam poniżej...
Już pewnie zauważyliście, że podałam tutaj taką "dziwną" wagę kapusty, ale oczywiście śmiało można użyć tutaj całego 1 kilograma. U mnie było to tylko 90 dag, gdyż ja korzystałam ze swojej (tyle co ukiszonej białej kapusty), a kisiłam ją w dużych kamiennych naczyniach, potem przekładałam do litrowych słoików, i teraz taki też 1 litrowy słoik otworzyłam sobie do mojej wigilijnej kapustki, i dokładnie tyle było tam tej kapusty ;) Czytaj więcej
Wracając do przepisu: mój przepis na postną kapustę jest bardzo prosty i skromy, ale to chyba dobrze, bo wigilijne dania takie właśnie mają być :)
Dla mnie i mojej rodzinki ta kapusta jest najlepsza i najsmaczniejsza!
Zachęcam do jej wykonania za rok, na najbliższą wieczerzę wigilijną :)
Smacznego :)
Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie na małym ogniu pod przykryciem przez około 90 minut. Odcedzić (wodę można dolać do kapusty), ostudzić i pokroić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie dodać grzyby, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do cebuli z grzybami, wymieszać i jeszcze minutkę razem smażyć.
Kiszoną kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą, tak aby kapusta była cała zakryta wodą (można dolać też wodę z grzybów) i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 45 minut (lub dłużej, jeśli kapusta będzie twarda).
Gdy woda z kapusty prawie wyparuje, przełożyć do niej cebulę z grzybami, razem wymieszać i jeszcze 5 minut poddusić. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem. Dodać szczyptę mielonego kminku i rozgniecionego w palcach majeranku. Wymieszać i podać na wigilijny stół, jako dodatek do ziemniaków i karpia.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.