Jak obniżyć poziom cukru?

Nieco podwyższony poziom cukru podczas badania nie świadczy o cukrzycy. Może dotyczyć osób zdrowych i być spowodowany na przykład stresem, przewlekłymi stanami zapalnymi lub stosowaniem niektórych leków. W takiej sytuacji na pewno warto powtórzyć badania, ale także przyjrzeć się dotychczasowym nawykom żywieniowym.

Warzywa w codziennej diecie

Warzywa są szczególnie ważnym elementem diety. Zaleca się, by codziennie spożywać je 4-5 razy dziennie, najlepiej surowe. Warzywa są bowiem bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, ale także błonnika, który opóźnia wchłanianie cukru i obniża jego poziom we krwi. Dlatego do codziennej diety warto włączyć: pomidory, szparagi, cykorię, rzodkiewkę, ogórki (świeże i kiszone), sałatę, kalarepę, brokuły, seler naciowy itp. Można jeść je bez ograniczeń - jako dodatek do posiłków lub w formie przekąski między posiłkami. Należy pamiętać, że po obróbce termicznej zwiększa się ich indeks glikemiczny.

Jeśli chodzi o owoce, nie wszystkie są korzystne dla utrzymania stałego poziomu glukozy. Są one bowiem źródłem cukrów prostych, głównie fruktozy. Na szczególną uwagę zasługują jednak grejpfruty, ponieważ hamują wzrost poziomu glukozy i warunkują dłuższe jej utrzymanie we krwi. Ponadto obniżają poziom cukru w osoczu.

Oprócz grejpfrutów można sięgać także po owoce o niskim indeksie glikemicznym, czyli:

  • brzoskwinie;
  • czereśnie;
  • śliwki;
  • truskawki;
  • pomarańcze;
  • wiśnie.
  • Co w jadłospisie?

    Posiłki powinny dostarczać organizmowi właściwej ilości energii i składników odżywczych. W menu nie może zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa, otrębów, gruboziarnistych kasz, brązowego ryżu. Są one źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego.

    Zbyt wysoki poziom cukru można obniżyć poprzez zjedzenie białkowej przekąski. Białko pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, spowalniając jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Warto także posiłki wzbogacać przyprawami. Niektóre z nich potrafią bowiem obniżać poziom cukru.

    Należą do nich m.in.:

  • cynamon;
  • czosnek;
  • goździki.
  • Produkty zabronione:

  • cukier, miód, słodzone przetwory owocowe, słodycze;
  • słodkie soki, napoje gazowane;
  • alkohol;
  • niektóre owoce (winogrona, banany, gruszki, figi, owoce kandyzowane i suszone);
  • tłuste mięsa i wędliny, masło, sery żółte i pleśniowe.
  • Aktywność fizyczna

    Aktywność fizyczna wzmacnia układ krwionośny, poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Jest także jednym z najprostszych sposobów obniżenia poziomu cukru we krwi. Dzieje się tak, ponieważ wysiłek powoduje zużycie dostępnego cukru poprzez wykorzystanie go do produkcji energii. Ważne, by ćwiczyć regularnie (przynajmniej 3 razy w tygodniu). Nie można się jednak zbytnio forsować, ponieważ może to doprowadzić do hipoglikemii. Na dobry początek można zacząć od spacerów lub marszobiegów. Polecane jest także pływanie, jazda na rowerze, taniec, gimnastyka.

    By zapobiec potencjalnym powikłaniom zdrowotnym, konieczne jest przeciwdziałanie wysokiemu poziomowi cukru we krwi.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-06-27]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 4]
    Komentarze do artykułu:
    Dzień dobry,mam podwyższoną glukozę 111,i mój lekarz rodzinny twierdzi że nie powinnam jeść chleba,a czytając wasze komentarze i rady zauważyłam praktyczne rady,za które pragnę podziękować, proszę o więcej informacji,co mam unikać i czego nie wolno mi spożywać. Dziękuje
    halpod2852@wp.pl [2015-08-14 09:20:04]
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.