Przyjęto, że człowiek powinien spożywać 5 posiłków dziennie. Są to 3 posiłki podstawowe: śniadanie, obiad i kolacja oraz dodatkowe: drugie śniadanie i podwieczorek.
Praktycznie, utrzymanie stałych godzin spożywania posiłków jest trudne. Decydują o tym takie czynniki jak np. praca, zajęcia, spotkania, których terminarz często koliduje z porą zaplanowanych posiłków. Warto jednak zrobić wszystko, aby odżywiać się w miarę regularnie i nie pozwalać sobie na długie przerwy między posiłkami. Dlatego między posiłkami głównymi, warto zjeść drugie śniadanie i podwieczorek.
Po dłuższej przerwie w jedzeniu, organizm czuje głód, a wtedy bardzo łatwo o przejedzenie się, co jest nie wskazane.
Biologiczny zegar organizmu
Organizm każdego człowieka w ciągu doby przechodzi kolejne fazy. To właśnie on decyduje o jakiej porze najkorzystniej wykonywać podstawowe czynności życiowe, czyli kiedy pracować, odpoczywać i spać.
Można przyjąć, że doba dzieli się na dwa okresy:
- czuwanie ok. 16 godzin;
- sen ok. 8 godzin.
Jeżeli tryb dobowy naszego życia pokryje się z naszym zegarem biologicznym, wtedy łatwiej będzie się nam żyć i energia organizmu będzie lepiej wykorzystana.
Zegar biologiczny organizmu steruje również porą spożywania posiłków
Ilość pokarmu oraz to co jemy pomoże lub nie w dostosowaniu się do jego cyklu. Taki naturalny, zgodny z oczekiwaniami organizmu sposób odżywiania, między innymi wpływa na stan zdrowia i jest pomocny w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
Warto wyrobić w sobie nawyk regularnego jedzenia odpowiednich posiłków i nie czekać na głód.
Śniadanie - podstawowy posiłek
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Rano organizm wykazuje duże zapotrzebowanie na energię. Pokarm powinien ją dostarczyć, a także niezbędną dla pracy mózgu glukozę.
Śniadanie powinno być bogate w węglowodany, jednak bez cukrów prostych.
Dobrze zbilansowane śniadanie powinno składać się z produktów z dużą ilością białka, warzyw oraz owoców, np. musli z owocami, jajko na miękko z warzywami, twarożek z dodatkiem szczypiorku, jajecznica z warzywami, ciemne pieczywo i do picia herbata.
Kiedy go jeść? Jak najwcześniej po przebudzeniu. Dobra pora to 6 – 7,30.
Drugie śniadanie, jako przekąska
Ten posiłek skraca czas między zasadniczymi posiłkami: śniadaniem i obiadem i sprawi, że organizm nie poczuje głodu. Drugie śniadanie może składać się np. z owoców lub warzyw podanych w formie sałatek z dodatkiem jogurtu czy kefiru.
Czas na drugie śniadanie, to godzina 10 – 11.
Niezbyt obfity obiad
W środku dnia organizm powoli traci zapas energii i wymaga zasilenia. Obiad to równie ważny posiłek jak śniadanie. Doda energii i sił do drugiej części dnia. Jednak zdarza się, że po obiedzie człowiek czuje znużenie, brak energii i chęci do pracy. Po jakimś czasie to mija, ale jest oznaką przyjęcia za dużej ilości pożywienia.
Aby dostarczyć organizmowi niezbędnej energii i równocześnie nie przejadać się, obiad powinien składać się z niezbyt gęstej zupy, jeśli drugie danie to chude mięso lub ryba oraz warzywa, mogą być w formie surówki.
Pora obiadu to godzina 13-14.
Podwieczorek
Podobnie jak drugie śniadanie, podwieczorek jako przekąska przeciwdziała podjadaniu między głównymi posiłkami. Na podwieczorek można zjeść owoce i nabiał, w rozsądnej ilości.
Podwieczorek można zjeść między godziną 16, a 17.
Kolacja
Ostatnim posiłkiem spożywanym w ciągu doby powinna być kolacja. To ważny posiłek dla naszego organizmu. Długa przerwa na sen, a więc bez jedzenia, może powodować nadmierny spadek cukru w organizmie - hipoglikemię.
Na kolację można zjeść np. chude wędliny lub nabiał, ryby, jajka a także warzywa i owoce. Całość można uzupełnić pełnoziarnistym pieczywem. Ważne jest, aby się nie przejeść, ponieważ skutkiem tego mogą być problemy z zaśnięciem.
Tak więc, kolacja powinna być niezbyt obfita i lekkostrawna.
Kolacja powinna być spożywana kilka godzin przed snem, w godzinach 19-20.
Jeżeli jednak czujemy, że nasz sposób odżywiania nie zgadza się z naszym zegarem biologicznym, to trzeba zmieniać pory posiłków oraz węglowodany zastępować białkiem, aż poczujemy się lepiej.
Warto dopasować sposób odżywiania do zegara biologicznego organizmu dla zdrowia i lepszego samopoczucia na co dzień.
Zdjęcie: fotolia.com © Wilm Ihlenfeld