Wzmocnienie odporności
Okres jesieni sprzyja przeziębieniom i grypie. Okazuje się jednak, że zbilansowana dieta może w znacznym stopniu wzmocnić układ odpornościowy. Dlatego ważne jest, aby dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Szczególnie ważne są witaminy C i A, które wzmacniają układ immunologiczny. Najlepszym ich źródłem są warzywa i owoce, w które jesień obfituje. Warto zatem jak najczęściej sięgać po czerwoną paprykę, chrzan, brukselkę, brokuły, kapustę, marchew, dynię, suszone morele, orzechy, jabłka, winogrona.
Na wzmocnienie organizmu niezastąpiony jest czosnek. Ze względu na silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne skutecznie eliminuje zagrożenie jesiennych infekcji. Oprócz tego poprawia trawienie, reguluje przemianę materii i zapobiega wzdęciom.
W jesiennej diecie nie może także zabraknąć zdrowych tłuszczów. Dostarczyć ich może oliwa z oliwek, ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, sardynka i tuńczyk), olej lniany. Nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie omega-3, przyczyniają się do obniżenia trójglicerydów we krwi, pozytywnie wpływają na kondycję serca, wzmacniają układ odpornościowy, a także zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
Dobre samopoczucie
Jesienią, gdy słońca coraz mniej, pogarsza się nasze samopoczucie, stajemy się apatyczni i senni. Aby nie dać się jesiennej chandrze warto wybierać produkty bogate w żelazo i magnez - antystresowe pierwiastki, a także witaminy z grupy B i błonnik. Korzystny wpływ na nasze samopoczucie mają także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Poprawiają one pracę układu nerwowego i zmniejszają wahania nastroju.
Zadbajmy o to, aby w naszej diecie było dużo pełnoziarnistych produktów zbożowych (ciemnego pieczywa, gruboziarnistych kasz, otrębów), bakalii (suszonych śliwek, migdałów, rodzynek, orzechów, pestek dyni) i ryb.
Wsparcie dla zmarzluchów
Deszcz, wiatr, chłód... Już na samą myśl o wyjściu z domu robi nam się zimno... Oprócz czapek i ciepłych kurtek warto do codziennego menu wprowadzić kilka rozgrzewających składników. Należą do nich m.in. aromatyczne przyprawy korzenne (goździki, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon). Zazwyczaj wykorzystujemy je do świątecznych wypieków, ale możemy je także dodać do gorących napojów.
Warto spróbować herbatę z goździkami czy kawę z cynamonem. Godna polecenia jest także herbata z sokiem z malin lub skórką z pomarańczy – smakuje wyśmienicie, działa rozgrzewająco, a dodatkowo roztacza wspaniały zapach.
Probiotyki
Probiotyki to wyselekcjonowane kultury żywych bakterii, najczęściej są to pałeczki kwasu mlekowego. Mają korzystny wpływ na organizm człowieka: zachowują prawidłową florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, stymulują układ odpornościowy, chronią także przed nowotworami. Dlatego do diety warto włączyć produkty mleczne z bakteriami probiotycznymi (naturalny jogurt, maślankę, kefir, zsiadłe mleko) oraz kiszonki. Nie można także zapominać o prebiotykach, które stwarzają warunki potrzebne do wzrostu probiotyków. Ich źródłem jest cykoria, czosnek, cebula, por.
Zasady jesiennej diety:
Gdy dopada nas ponury nastrój warto sięgnąć po suszone owoce, gorzką czekoladę czy bakalie.