Kawa - można ją pić, ale z umiarem!

Według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości. Sprawdź jakie to są właściwości i czy warto ją pić?

Kawa jest głównym źródłem kofeiny. Bezpośredni wpływ kofeiny jest odczuwalny po około 30 minutach, a najsilniej działa w ciągu 3-4 godzin po wypiciu kawy. Aby utrzymać stan "pobudzenia" nie trzeba pić jednej kawy za drugą, wystarczy 1-2 filiżanki. Przedawkowanie kofeiny może wywołać skutek wręcz przeciwny, a dokładnie niemożność koncentracji i gonitwę myśli.

Umiarkowane picie kawy ma swoje pozytywne właściwości:

  • orzeźwia ciało i umysł;
  • działa pobudzająco;
  • poprawia nastrój;
  • znosi zmęczenie psychiczne;
  • polepsza pamięć krótkotrwałą;
  • dotlenia organizm;
  • ułatwia koncentracje;
  • przyśpiesza przemianę materii;
  • pozytywnie wpływa na układ trawienia i krążenie;
  • chwilowo podnosi ciśnienie krwi;
  • zwiększa odporność na zmęczenie;
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie;
  • zmniejsza szanse zachorowania na raka jelita i wątroby;
  • wzmacnia serce;
  • zapobiega nowotworom jelita grubego;
  • zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Parkinsona;
  • ma właściwości moczopędne i wypłukuje z pęcherza złe substancje zawarte w tytoniu;
  • ochrania przed powstaniem kamicy woreczka żółciowego;
  • zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczów;
  • przeciwdziała procesom powodującym próchnicę zębów;
  • pozytywnie wpływa na przemianę cukrów.
  • Kofeina zawarta w kawie ułatwia oddychanie, gdyż rozszerza oskrzela. Dlatego zalecana jest dla osób chorych na astmę oraz z przewlekłym zapaleniem oskrzeli. Umiarkowane spożycie kawy wpływa na rozszerzenie arterii serca, co poprawia ukrwienie całego organizmu.

    Kawa pomaga alergikom, ponieważ łagodzi ona objawy gorączki siennej oraz zapobiega ostrym reakcjom alergicznym. Jeśli regularnie pijemy kawę, mniejsze jest prawdopodobieństwo ataków astmy.

    Ogólnie picie kawy w dużych ilościach nie jest wskazane, gdyż ma to negatywne właściwości, ze względu na dużą ilość kofeiny:

  • wywołuje uczucie nerwowości, rozdrażnienia i niepokoju;
  • może utrudniać zasypianie;
  • powoduje nieprzyjemności natury żołądkowej;
  • wpływa na żółknięcie zębów;
  • może sprzyjać powstawaniu osteoporozy poprzez zwiększenie wydalania wapnia;
  • może podnieść poziom cholesterolu;
  • może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca;
  • u osób o wolniejszym metabolizmie może zwiększyć prawdopodobieństwo ataku serca;
  • u kobiet nieznacznie zmniejsza szansę na zajście w ciążę, jednak nie powoduje niepłodności;
  • u mężczyzn nieznacznie obniża płodność.
  • Kawa wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych i żółci, dlatego też nie jest wskazana dla osób, które "cierpią" na nadkwasotę. Dlatego niektórzy uważają, iż kawa może zwiększyć chorobę wrzodową. Dlatego też zalecane jest, aby osoby z nadkwasotą ograniczały picie kawy.

    Picie kawy w dużych ilościach przyczynia się do różnych chorób, począwszy od niestrawności, a skończywszy na nowotworach.

    Kawy powinny unikać osoby u których występują takie schorzenia jak:

  • wysoki poziom cholesterolu;
  • podwyższone ciśnienie krwi;
  • nieregularny rytm uderzeń serca;
  • problemy z żołądkiem i dwunastnicą;
  • zaburzenia psychiczne;
  • problemy emocjonalne.
  • Ile filiżanek kawy można wypić w ciągu dnia?

    W ciągu dnia można spożywać od 1 do 4 filiżanek kawy, co daje 100 - 500 mg kofeiny. Taka ilość kofeiny nie jest szkodliwa dla organizmu człowieka. Jednak większa ilości kawy może powodować negatywne skutki. Wypicie 10 filiżanek kawy w krótkim czasie może spowodować nadmierne pobudzenie psychiczne i torsje.

    Śmiertelna dawka wynosi 10 g kofeiny, co odpowiada około 80 filiżankom kawy. Na szczęście takiej ilości kawy nie sposób wypić, a zdrowy człowiek może w ciągu dnia pozwolić sobie na 6 filiżanek kawy. Należy pamiętać, że kofeina jest również w innych produktach, np. herbacie, napojach gazowanych, czekoladzie, kakao, a nawet w lekarstwach.

    Nagłe odstawienie kawy może objawiać się bólami głowy i ogólnym zmęczeniem. Natomiast stopniowe odzwyczajenie się od kawy nie powoduje żadnych dolegliwości.

    Według badań, kobieta w ciąży może pić dziennie około dwóch filiżanek kawy bez szkody dla zdrowia swojego lub płodu. Większa ilość filiżanek może spowodować niedorozwój fizyczny dziecka, gdyż wątroba płodu nie potrafi rozkładać kofeiny, która hamuje produkcję hormonu wzrostu. Dodatkowo częste stosowanie tego specyfiku może prowadzić do niedoboru magnezu.

    Kawa jak widać działa ogólnie korzystnie, więc możemy ją pić, ale z umiarem :)

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Dorota [2010-11-09]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.