Kawa jest głównym źródłem kofeiny. Bezpośredni wpływ kofeiny jest odczuwalny po około 30 minutach, a najsilniej działa w ciągu 3-4 godzin po wypiciu kawy. Aby utrzymać stan "pobudzenia" nie trzeba pić jednej kawy za drugą, wystarczy 1-2 filiżanki. Przedawkowanie kofeiny może wywołać skutek wręcz przeciwny, a dokładnie niemożność koncentracji i gonitwę myśli.
Umiarkowane picie kawy ma swoje pozytywne właściwości:
Kofeina zawarta w kawie ułatwia oddychanie, gdyż rozszerza oskrzela. Dlatego zalecana jest dla osób chorych na astmę oraz z przewlekłym zapaleniem oskrzeli. Umiarkowane spożycie kawy wpływa na rozszerzenie arterii serca, co poprawia ukrwienie całego organizmu.
Kawa pomaga alergikom, ponieważ łagodzi ona objawy gorączki siennej oraz zapobiega ostrym reakcjom alergicznym. Jeśli regularnie pijemy kawę, mniejsze jest prawdopodobieństwo ataków astmy.
Ogólnie picie kawy w dużych ilościach nie jest wskazane, gdyż ma to negatywne właściwości, ze względu na dużą ilość kofeiny:
Kawa wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych i żółci, dlatego też nie jest wskazana dla osób, które "cierpią" na nadkwasotę. Dlatego niektórzy uważają, iż kawa może zwiększyć chorobę wrzodową. Dlatego też zalecane jest, aby osoby z nadkwasotą ograniczały picie kawy.
Picie kawy w dużych ilościach przyczynia się do różnych chorób, począwszy od niestrawności, a skończywszy na nowotworach.
Kawy powinny unikać osoby u których występują takie schorzenia jak:
Ile filiżanek kawy można wypić w ciągu dnia?
W ciągu dnia można spożywać od 1 do 4 filiżanek kawy, co daje 100 - 500 mg kofeiny. Taka ilość kofeiny nie jest szkodliwa dla organizmu człowieka. Jednak większa ilości kawy może powodować negatywne skutki. Wypicie 10 filiżanek kawy w krótkim czasie może spowodować nadmierne pobudzenie psychiczne i torsje.
Śmiertelna dawka wynosi 10 g kofeiny, co odpowiada około 80 filiżankom kawy. Na szczęście takiej ilości kawy nie sposób wypić, a zdrowy człowiek może w ciągu dnia pozwolić sobie na 6 filiżanek kawy. Należy pamiętać, że kofeina jest również w innych produktach, np. herbacie, napojach gazowanych, czekoladzie, kakao, a nawet w lekarstwach.
Nagłe odstawienie kawy może objawiać się bólami głowy i ogólnym zmęczeniem. Natomiast stopniowe odzwyczajenie się od kawy nie powoduje żadnych dolegliwości.
Według badań, kobieta w ciąży może pić dziennie około dwóch filiżanek kawy bez szkody dla zdrowia swojego lub płodu. Większa ilość filiżanek może spowodować niedorozwój fizyczny dziecka, gdyż wątroba płodu nie potrafi rozkładać kofeiny, która hamuje produkcję hormonu wzrostu. Dodatkowo częste stosowanie tego specyfiku może prowadzić do niedoboru magnezu.
Kawa jak widać działa ogólnie korzystnie, więc możemy ją pić, ale z umiarem :)