Kuchnia kontrastów
Świat arabski to obszar rozległy geograficznie i bardzo zróżnicowany kulturowo, etnicznie i religijnie. Kultura arabska obejmuje swoim zasięgiem tereny Bliskiego Wschodu i północnej Afryki. Ten rozległy obszar bezpośrednio wpływa na różnorodność arabskiej kuchni. Charakter kuchni w dużym stopniu ukształtowała także bogata historia, religia muzułmanów i koczowniczy tryb życia pustynnych Beduinów. Dzięki, któremu widoczne są wpływy kuchni tureckiej, pakistańskiej, irańskiej i indyjskiej.
W kuchni arabskiej zasadniczo wyróżnić można dwa główne typy:
Kuchnia arabska to kuchnia kontrastów i różnorodności smaków. Popularne są zarówno słodkie desery, jak i pikantne potrawy i dania mięsne. W kuchni arabskiej spożywa się jagnięcinę, cielęcinę, drób, rzadziej wołowinę. Zgodnie z nakazami religijnymi Arabowie (w większość muzułmanie) nie jedzą natomiast wieprzowiny. W kuchni popularne są warzywa - pomidory, papryka, bakłażany, cukinia, pomidory, cebula, czosnek. Nieodłącznym elementem kuchni arabskiej jest ciecierzyca. Nie znajdziemy natomiast ziemniaków. Są one zastąpione ryżem i wyrobami z pszenicy (kaszą kuskus). Kuchnia arabska bogata jest w naturalne jogurty i biały ser.
Zaproszenie do stołu
Arabowie to z reguły ludzie otwarci i gościnni. Charakterystyczne jest to, że każdy z nich proponuje swoim gościom wszystko to, co ma najlepsze. W języku funkcjonuje nawet specjalny zwrot: „tafathalo”, który zaprasza do stołu, a dosłownie oznacza „uczyń mi zaszczyt”. Nietaktem jest odrzucenie zaproszenia, bo w ten sposób znieważa się gospodarza. Wyrazem gościnności jest również podanie kawy. Tradycyjnie arabską kawę parzy się w specjalnym tygielku i często dodaje do niej kardamon.
Tradycyjny arabski posiłek rozpoczyna się od przystawek tzw. mezza, które są charakterystycznym elementem tej kuchni. Mogą to być sałatki, pasty i wszelkiego rodzaju dodatki. Popularne są oliwki, migdały, rodzynki, orzechy, prażone nasiona dyni i ciecierzyca. Często podaje się również pikle warzywne. Prawie do każdego posiłku podaje się pitę, czyli lekki chlebek z mąki pszennej.
Charakterystyczne przyprawy
Niepowtarzalny smak kuchnia arabska zawdzięcza przede wszystkim bogactwu przypraw i ziół takich jak:
Najpopularniejsze potrawy kuchni arabskiej
Kuchnia arabska to kuchnia wielu potraw, smaków i zapachów. Choć poszczególne kuchnie krajów arabskich różnią się między sobą, można wskazać najpopularniejsze potrawy. Należą do nich:
Istnieje pogląd, że kuchnia arabska jest oszczędna, a do przygotowania posiłków używa się prostych i tanich składników.