Bogactwo minerałów
Kapusta ma niewiele kalorii, a w zamian dużo witamin i minerałów. Zawiera m.in. fosfor, żelazo, magnez, potas i sód. Dostarcza także całkiem sporą ilość siarki, która korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Poza tym jest źródłem witaminy A i E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. W jesiennej i zimowej diecie kapusta (zarówno świeża, jak i kiszona) jest jednym z głównych źródeł witaminy C.
Ponadto kapusta zawiera szereg mniej znanych substancji czynnych np. goitrynę, która ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy czy sulforafen, który obniża ryzyko nowotworów o podłożu hormonalnym (raka piersi, jajników, prostaty).
Dzięki błonnikowi jest dobrym środkiem przeciwdziałającym zaparciom i wspomagającym trawienie. Stąd też duża popularność kapusty w dietach odchudzających.
Kapusta czerwona swój kolor zawdzięcza zawartości antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających. Oznacza to, że antocyjany chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Lecznicze właściwości kapusty
W medycynie ludowej kapusta traktowana jest jako lek i znalazła wiele zastosowań. Zalecana jest w chorobach wątroby, płuc, bólach głowy, artretyzmie i szkorbucie.
Nauka potwierdziła, że kapusta:
Kapustę można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Sok ze świeżej kapusty wzmacnia odporność, łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka i dwunastnicy, zalecany jest przy migrenowych bólach głowy, zapaleniach pęcherzyka żółciowego, niestrawności, a także w chorobach dróg oddechowych i strun głosowych. Płukanie gardła sokiem z kapusty łagodzi ból przy przeziębieniu, oczyszcza i zmniejsza stany zapalne. Sok z kapusty znajduje się w oficjalnym spisie roślin leczniczych.
Natomiast okłady ze świeżej kapusty pomagają w leczeniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych: ran, ropni, stłuczeń, oparzeń, odmrożeń czy trądziku. Przynoszą także ulgę w bólach i obrzękach stawów i mięśni. Okłady z liści kapusty dają świetne efekty kosmetyczne - regenerują, oczyszczają, absorbują nadmiar sebum, poprawiają koloryt. Okłady przygotowuje się ze świeżych i soczystych liści kapusty, które należy dokładnie umyć, osuszyć i delikatnie rozgnieść wałkiem do tzw. pierwszego soku.
Kto powinien unikać kapusty?
Kapusta może powodować zaburzenia w pracy przewodu pokarmowego, powodując zwłaszcza u osób wrażliwych wzdęcia. Powinny jej unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Surowa kapusta nie jest natomiast polecana osobom chorym na tarczycę, ponieważ zawarte w niej związki blokują produkcję hormonów tarczycy i przyswajanie jodu.