Lecznicza moc kapusty

Kapusta jest popularna i wykorzystywana w kuchni na tysiące sposobów. Jednak jej walory zdrowotne nie zawsze są znane. Okazuje się, że kapusta ma właściwości antybakteryjnie, detoksykujące, wspomaga leczenie wrzodów, a także zmniejsza ryzyko nowotworów. Najzdrowsza jest jedzona na surowo.

Bogactwo minerałów

Kapusta ma niewiele kalorii, a w zamian dużo witamin i minerałów. Zawiera m.in. fosfor, żelazo, magnez, potas i sód. Dostarcza także całkiem sporą ilość siarki, która korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Poza tym jest źródłem witaminy A i E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. W jesiennej i zimowej diecie kapusta (zarówno świeża, jak i kiszona) jest jednym z głównych źródeł witaminy C.

Ponadto kapusta zawiera szereg mniej znanych substancji czynnych np. goitrynę, która ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy czy sulforafen, który obniża ryzyko nowotworów o podłożu hormonalnym (raka piersi, jajników, prostaty).

Dzięki błonnikowi jest dobrym środkiem przeciwdziałającym zaparciom i wspomagającym trawienie. Stąd też duża popularność kapusty w dietach odchudzających.

Kapusta czerwona swój kolor zawdzięcza zawartości antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających. Oznacza to, że antocyjany chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

Lecznicze właściwości kapusty

W medycynie ludowej kapusta traktowana jest jako lek i znalazła wiele zastosowań. Zalecana jest w chorobach wątroby, płuc, bólach głowy, artretyzmie i szkorbucie.

Nauka potwierdziła, że kapusta:

  • działa antybakteryjnie;
  • niszczy wolne rodniki;
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych;
  • wspomaga leczenie anemii;
  • przyspiesza gojenie się ran;
  • oczyszcza i detoksykuje;
  • wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy;
  • łagodzi zgagę;
  • działa leczniczo na wątrobę;
  • reguluje niewłaściwą temperaturę ciała (gdy jest zbyt wysoka - obniża, gdy zbyt niska - podwyższa);
  • zapobiega zaparciom;
  • kapusta kiszona korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.
  • Kapustę można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Sok ze świeżej kapusty wzmacnia odporność, łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka i dwunastnicy, zalecany jest przy migrenowych bólach głowy, zapaleniach pęcherzyka żółciowego, niestrawności, a także w chorobach dróg oddechowych i strun głosowych. Płukanie gardła sokiem z kapusty łagodzi ból przy przeziębieniu, oczyszcza i zmniejsza stany zapalne. Sok z kapusty znajduje się w oficjalnym spisie roślin leczniczych.

    Natomiast okłady ze świeżej kapusty pomagają w leczeniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych: ran, ropni, stłuczeń, oparzeń, odmrożeń czy trądziku. Przynoszą także ulgę w bólach i obrzękach stawów i mięśni. Okłady z liści kapusty dają świetne efekty kosmetyczne - regenerują, oczyszczają, absorbują nadmiar sebum, poprawiają koloryt. Okłady przygotowuje się ze świeżych i soczystych liści kapusty, które należy dokładnie umyć, osuszyć i delikatnie rozgnieść wałkiem do tzw. pierwszego soku.

    Kto powinien unikać kapusty?

    Kapusta może powodować zaburzenia w pracy przewodu pokarmowego, powodując zwłaszcza u osób wrażliwych wzdęcia. Powinny jej unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Surowa kapusta nie jest natomiast polecana osobom chorym na tarczycę, ponieważ zawarte w niej związki blokują produkcję hormonów tarczycy i przyswajanie jodu.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-10-31]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 6]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.