Paliwo dla szarych komórek
Orzechy laskowe są doskonałym źródłem wartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu i zmniejszają ryzyko wielu chorób serca.
Orzechy zawierają także sporo cennych witamin i soli mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, magnez, potas czy żelazo. Spośród wszystkich odmian są najbogatszym źródłem witaminy E, zwanej także witaminą młodości. 100 gram orzechów zapewnia 387% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który niszczy wolne rodniki i hamuje procesy starzenia się komórek. Orzechy laskowe zawierają także witaminę C i witaminy z grupy B, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, a w połączeniu z fosforem, potasem i magnezem poprawiają pamięć i sprzyjają efektywnej pracy mózgu.
Orzechy uszczelniają naczynia krwionośne, a także wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Dzieje się tak za sprawą zawartości argininy – aminokwasu odpowiedzialnego za wytwarzanie tlenku azotu, który z kolei silnie rozszerza naczynia krwionośne, hamuje agregację płytek krwi i przeciwdziała osadzaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.
Orzechy laskowe z uwagi na dużą zawartość błonnika są także świetnym lekarstwem na zaparcia.
Lecznicze właściwości orzechów
Orzechy laskowe są wskazane dla osób znerwicowanych, żyjących w ciągłym stresie, mających kłopoty z zasypianiem, cierpiących na anemię, a także osób pracujących umysłowo. Należy także podkreślić, że orzechy laskowe zajmują czołowe miejsce wśród produktów, które minimalizują ryzyko chorób serca.
Oprócz tego orzechy laskowe:
Z orzechów laskowych pozyskuje się także olej, który obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Olejek znajduje zastosowanie w kosmetyce. Doskonale pielęgnuje i odżywia skórę suchą, wrażliwą i zmęczoną.
Z kolei łupiny orzecha wykorzystuje się w pielęgnacji cery trądzikowej. Zmielone łupiny są częstym składnikiem peelingów jako środek ścierający, ściągający i przeciwbakteryjny.
Orzechy... nie dla wszystkich!
Orzechy należą do produktów kwasotwórczych. Dlatego są niewskazane osobom cierpiącym na zgagę.
Dla niektórych wadą orzechów może być ich wysoka kaloryczność – 100 gram orzechów dostarcza 640 kalorii. Nie oznacza to jednak, że należy z nich całkiem rezygnować. Warto nimi zastępować inne (delikatnie mówiąc niezbyt zdrowe) wysokokaloryczne przekąski.
Jak przechowywać?
Orzechy należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Należy pamiętać, że przechowywane w łupinkach dłużej zachowują świeżość i swoje wartości odżywcze. Natomiast obrane orzechy najlepiej przechowywać w lodówce, aby zapobiec ich jełczeniu.
Dla zdrowia warto schrupać garść orzechów laskowych kilka razy w tygodniu. Zaleca się jedzenie 30 gram orzechów dziennie.