Wartościowe warzywo
Wbrew powszechnym opiniom, ziemniak to bardzo wartościowe warzywo, które jest ważnym źródłem licznych minerałów i witamin, a także białka o wysokiej wartości biologicznej.
Ziemniaki są zasobne w potas i magnez, które obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i są niezbędne do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego. Zawierają także wapń, żelazo i fosfor. Ziemniaki dostarczają również witamin. Wprawdzie w niewielkich ilościach, ale niemal wszystkich – najwięcej jest w nich witaminy C. Ziemniaki jemy jednak na tyle często, że stają się one znaczącym ich źródłem.
Wielką zaletą ziemniaków jest również to, że są lekkostrawne i prawie wcale nie zawierają tłuszczu (0,1%). Oprócz tego ziemniaki dostarczają błonnika, który jest naszym wielkim sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Należy także obalić mit, że ziemniaki tuczą. Ziemniaki same w sobie nie są kaloryczne (młode mają 70, a stare 80 kalorii). Kalorycznymi czynią je dodatki w postaci sosów, tłuszczu itp.
Ziemniaki są także cennym źródłem skrobi. Skrobia jest węglowodanem złożonym, który powoli i stopniowo rozkłada się na glukozę w organizmie. Dzięki temu ziemniaki przez długi czas dostarczają energii i sprawiają, że dłużej czujemy się syci.
Ziemniak dobry na wszystko!
W medycynie ludowej papka z surowego ziemniaka wykorzystywana jest do leczenia oparzeń i łagodzenia miejsc dotkniętych egzemą i grzybicą. Natomiast wdychaniem oparów, które powstają podczas gotowania ziemniaków leczy się nieżyt górnych dróg oddechowych, infekcje i kaszel.
Sok z ziemniaka stosowany jest w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz kamicy nerkowej. Zawiera on substancję o działaniu zbliżonym do atropiny, dlatego może łagodzić lub uśmierzać ból związany z tymi dolegliwościami. Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze i doskonale komponują się z kwasotwórczym mięsem, przywracając równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dodatkowo mogą także przynieść ulgę cierpiącym na zgagę.
Spore ilości błonnika, zawarte w ziemniaku, usprawniają trawienie, zapobiegają zaparciom i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. Ziemniaki korzystnie wpływają także na układ moczowy. Mają działanie moczopędne, a tym samym oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Ze względu na zawartość potasu ziemniaki są zalecane osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Są one także wskazane cukrzykom. Skrobia zawarta w ziemniakach trawiona jest stopniowo, może więc być dobrze wykorzystana przez organizm, a glukoza we krwi jest utrzymana na stałym poziomie przez dłuższy czas.
Ziemniak ma silne działanie nawilżające i zmiękczające. Dlatego znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce. Z ugotowanego w mundurku ziemniaka przygotować można maseczkę do twarzy lub papkę na mocno przesuszone dłonie.
By nie traciły wartości...
Sole mineralne i witaminy znajdują się bezpośrednio pod skórką ziemniaka. Dlatego należy obierać je bardzo cienko.
Ale uwaga! Pojawiające się na starych ziemniakach zielone plamy należy mocno odkrawać. Świadczą one bowiem o dużej zawartości toksycznej solaniny, która w nadmiarze może wywołać zatrucia pokarmowe.
Obranych ziemniaków nie należy zbyt długo trzymać w wodzie. Najlepiej od razu zalać wrzątkiem i ugotować. W ten sposób oszczędzimy zawartych w nich cennych składników odżywczych. Pamiętajmy także, aby ziemniaki gotować pod przykryciem. Skróci to czas gotowania i dodatkowo zapobiegnie utracie witamin i minerałów.
Inną dobrą metodą przygotowania ziemniaków jest pieczenie w folii lub gotowanie w mundurkach. W ten sposób również zachowają swoje walory zdrowotne.
Ziemniaki można przygotowywać na tysiące różnych sposobów... gotować, piec, smażyć, przygotowywać frytki, placki, kluski, kopytka, zapiekanki... Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. I bardzo dobrze! Bo ziemniak to doskonałe źródło niezbędnych witamin i minerałów.