Cenne właściwości pomidora:
- ma właściwości uspokajające i kojące nerwy, dzięki czemu redukuje stres;
- redukuje ryzyko ataku serca;
- obniża zawartość cholesterolu we krwi;
- redukuje przemianę materii;
- wspomaga system odpornościowy;
- pomaga zwalczać wolne rodniki i zapobiega rozwojowi niektórych chorób nowotworowych (np. raka szyjki macicy, gruczołu krokowego i trzustki);
- zawiera witaminę A, która działa korzystnie na nerwy wzrokowe, co jest szczególnie ważne w przypadku osób pracujących przy komputerze;
- zawiera antyutleniacze, które przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek i wiotczeniu skóry;
- wyszczupla sylwetkę.
Spożywanie pomidorów wskazane jest szczególnie:
- kobietom w ciąży, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego i żelaza;
- w dietach przeciwcukrzycowych, chorobach nerek i nadciśnieniu;
- osobom dbającym o linię, bo pomidory są niskokaloryczne (zawierają tylko 22 kcal/100 g).
Pomidory spożywa się w stanie świeżym lub przetworzonym na soki, przeciery i ketchupy. Stanowią też świetny dodatek do wielu sałatek, zapiekanek, spaghetti, zup, mięs, sosów, omletów i past.
Owoce piękna i miłości...
Pomidory upiększają i odmładzają naszą skórę, gdyż zawierają w sobie antyutleniacze, które zapobiegają szybkiemu starzeniu się skóry. Dzięki nim nasza cera staje się gładsza i jędrniejsza.
Zaleca się wypić jedną szklankę soku pomidorowego dziennie. Dodatkowo dla cery tłustej zaleca się maseczki pomidorowe, które można przygotować w domu. Należy bowiem wymieszać miąższ z jednego pomidora i sok z jeden cytryny. Powstałą papkę należy nałożyć na twarz i zmyć letnią wodą po upływie około 20 minut.
Owoce pomidora zawierają m.in.:
- witaminy: A, B1, B2, B6, C, PP, K oraz niewielkie ilości witaminy D, E i K;
- składniki mineralne: sód, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor, wapń, potas, fluor, jod, chlor, karoten, mangan i kobalt;
- kwasy: foliowy, szczawiowy, pantotenowy i biotynę.
Pomidorowe ciekawostki:
- początkowo przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą. Hodowano go w ogrodach jedynie w celach dekoracyjnych;
- powszechnie uważany za warzywo z botanicznego punktu widzenia jest owocem;
- trzy pomidory pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.