Pomysły na cukinię w letnim menu

Cukinia jest niskokaloryczna, ma delikatny smak, który świetnie komponuje się z różnymi dodatkami i umożliwia różnorodne zestawienia kulinarne. Cukinię można jeść na surowo, można ją smażyć, zapiekać, grillować, dusić i marynować. To obowiązkowe warzywo w letnim menu. Co można zrobić z cukinii? Pomysłów jest bez liku...

Pomysły na cukinię

Cukinię można jeść na surowo, gotowaną, smażoną, grillowaną, duszoną i marynowaną. Może występować w roli dania głównego lub jako dodatek... jest bardzo wszechstronnym warzywem. Oprócz tego jest niskokaloryczna i można z niej przygotować lekkie i nietuczące danie w sam raz na upalne dni. Sezon na cukinię w pełni, warto więc z niego w pełni korzystać.

Co można zrobić z cukinii? Możliwości jest mnóstwo. Oto kilka smacznych i prostych pomysłów na wykorzystanie cukinii w kuchni:

  • cukinia duszona
  • Cukinia jest doskonałym składnikiem duszonych potraw z warzyw np. bigosu, strogonowa czy leczo. Wystarczy pokroić cukinię w kostkę lub kawałki o dowolnym kształcie, połączyć z innymi sezonowymi warzywami - pomidorami, papryką, cebulą, fasolką szparagową i doprawić ulubionymi ziołami. Można także dodać kiełbasę lub kurczaka. Składniki można komponować według własnych upodobań;

  • cukinia pieczona
  • Cukinię możemy także zapiekać. Pierwszym sposobem jest wydrążenie środka i napełnienie powstałych „łódeczek” przygotowanym farszem np. z ryżem, jak do gołąbków, kaszą kuskus z warzywami, kaszą gryczaną... co tylko podpowiada nam fantazja. Tak przygotowane łódeczki zapiekamy w naczyniu żaroodpornym. Drugi sposób to wykorzystanie cukinii w różnego rodzaju zapiekankach. Można je przygotowywać w wydaniu wegetariańskim - z samych warzyw lub z dodatkiem mięsa (np. mielonego), pod warstwą mozzarelli lub żółtego sera. Cukinia pieczona to doskonały pomysł sycący, a zarazem lekki obiad;

  • cukinia smażona
  • Cukinia smażona to alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Takie danie to świetna propozycja nie tylko dla wegetarian, ale także wszystkich na lekki obiad w upalne dni. Aby przygotować kotleciki z cukinii, wystarczy pokroić ją w plastry, przyprawić i obtoczyć w tradycyjnej panierce. Pozostaje już tylko usmażyć cukinię na rozgrzanym oleju;

  • cukinia w zupach
  • Cukinię można dodawać do zup wielowarzywnych, a także przygotowywać z niej zupy krem. Dobrze smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno w formie chłodników. Za każdym razem można je przygotować w inny sposób i z innymi dodatkami (z czosnkiem, miętą, tymiankiem, kozim serem itp.);

  • cukinia w sałatkach
  • Cukinia świetnie smakuje także na surowo. Można ją więc dodawać do sałatek i surówek. Świetnie komponuje się w sałatce a'la greckiej z pomidorami, ogórkiem, papryką i serem feta z dodatkiem sosu winegret. Z cukinii można też przygotować surówkę z dodatkiem cebulki wraz ze szczypiorem. Sałatki z cukinii są bardzo proste i smaczne w przygotowaniu;

  • pasty z cukinii
  • Z cukinii można także w błyskawicznym tempie przygotować pasty do pieczywa. Wystarczy cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku i dodać zmiażdżony czosnek. Krakersy z taką cukiniową pastą są propozycją ciekawej przystawki;

  • cukinia marynowana i kiszona
  • Cukinia to typowo letnie warzywo, ale możemy się nią również cieszyć zimą, marynując w occie lub na słodko w miodzie. Można także przygotować chutney - słodko-kwaśny sos, który świetnie smakuje np. z grillowanym kurczakiem lub wieprzowiną.

    Cukinia posiada także jadalne kwiaty, które można dodawać do sałatek lub smażyć w cieście naleśnikowym.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-08-10]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.