O czym pamiętać?
Obróbka termiczna - ważne zasady
Najbardziej popularnym, a jednocześnie najmniej zdrowym sposobem przyrządzania potraw jest smażenie. Taka forma obróbki cieplnej nie jest wskazana ze względu na szkodliwe związki, które powstają pod wpływem wysokiej temperatury. Są to np. wolne rodniki, których nadmiar może być przyczyną wielu schorzeń (miażdżycy, nowotworów). Oprócz tego wielokrotne wykorzystywanie tłuszczu do smażenia sprzyja wzrostowi w jego składzie stężenia substancji kancerogennych. Ponadto smażone potrawy chłoną tłuszcz niczym gąbka, a to czyni je znacznie bardziej kalorycznymi i ciężkostrawnymi. Smażone dania mają średnio 25% kalorii więcej.
Smażyć można beztłuszczowo lub z minimalną ilością tłuszczu na patelniach teflonowych lub grillowych. Jeżeli natomiast smażymy tradycyjnie, dobrze jest przygotowaną potrawę odsączyć na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Uwaga! Nie należy całkowicie rezygnować z tłuszczów, a jedynie ograniczyć ich ilość. Tłuszcze są bowiem źródłem energii i cennych składników. Jak najbardziej wskazane są tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, sojowy) bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Trzeba natomiast wykluczyć tłuszcze nasycone (smalec, słoninę, boczek).
Aby przygotować posiłki zdrowe i bez dodatkowych kalorii, warto wybierać:
Warto podkreślić, że potrawy gotowane na parze i pieczone w folii zachowują wartości odżywcze, a przy tym ich przygotowanie nie wymaga zbyt wiele wysiłku i czasu.
Mniej kalorii = mniej kilogramów
Dieta nierzadko wymaga wyrzeczeń i zmian dotychczasowych nawyków żywieniowych. Nie jest to prosta droga, dlatego warto poznać kilka sztuczek, które pomogą w osiągnięciu zamierzonego celu.
Oto one:
Zupy najlepiej gotować na wywarach warzywnych, zrezygnować z zasmażek, a zamiast śmietany używać jogurtu naturalnego lub mleka z niską zawartością tłuszczu;
Sól zatrzymuje wodę w organizmie, obciąża nerki i może przyczynić się do wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Dlatego wskazane jest jej stopniowe ograniczanie aż do całkowitego wyeliminowania. Zamiast soli warto stosować przyprawy, świeże i suszone zioła, które nie tylko wzbogacą smak, ale wiele z nich korzystnie wpływa na trawienie. Działanie takie ma np.: estragon, czosnek, majeranek, imbir, kminek, koper;
Chcąc uniknąć kilku niechcianych kalorii należy zrezygnować z wcześniejszego marynowania mięsa w mieszance oleju i przypraw. Mięso można natrzeć samymi przyprawami i zawinąć w folię;
Będąc na diecie odchudzającej należy stopniowo eliminować majonez. Początkowo do sałatek można dodawać sosy na bazie majonezu i jogurtu, a później samego jogurtu;
Soki owocowe są dość kaloryczne. Najlepiej więc rozcieńczać je niegazowaną wodą mineralną.
Dobrze jest także zrezygnować z słodzonych napojów gazowanych, które są prawdziwymi bombami kalorycznymi;
Warzywa są świetną przekąską - są niskokaloryczne, zawierają błonnik, a także wiele cennych witamin i minerałów.
Wskazane jest także:
Pocieszający jest fakt, że każdą potrawę można „odchudzić” bez szkody dla jej walorów smakowych :)