Potrawy w wersji light, czyli jak gotować mniej kalorycznie?

Zasadą jest, że będąc na diecie odchudzającej należy obniżyć wartość kaloryczną produktów. Ale sukcesu nie zapewni jedynie wybieranie niskokalorycznych produktów. Ważne jest także ich właściwe przygotowanie. Czy można gotować tak, by posiłki były smaczne i jednocześnie mniej kaloryczne? Przedstawiamy zasady, które powinny na stałe zagościć w kuchni...

O czym pamiętać?

  • należy wyeliminować posiłki o dużej zawartości tłuszczu;
  • ograniczyć spożycie produktów wysoko przetworzonych, cukrów i soli;
  • unikać jedzenia typu „fast food”;
  • wszystkie zmiany wprowadzać stopniowo.
  • Obróbka termiczna - ważne zasady

    Najbardziej popularnym, a jednocześnie najmniej zdrowym sposobem przyrządzania potraw jest smażenie. Taka forma obróbki cieplnej nie jest wskazana ze względu na szkodliwe związki, które powstają pod wpływem wysokiej temperatury. Są to np. wolne rodniki, których nadmiar może być przyczyną wielu schorzeń (miażdżycy, nowotworów). Oprócz tego wielokrotne wykorzystywanie tłuszczu do smażenia sprzyja wzrostowi w jego składzie stężenia substancji kancerogennych. Ponadto smażone potrawy chłoną tłuszcz niczym gąbka, a to czyni je znacznie bardziej kalorycznymi i ciężkostrawnymi. Smażone dania mają średnio 25% kalorii więcej.

    Smażyć można beztłuszczowo lub z minimalną ilością tłuszczu na patelniach teflonowych lub grillowych. Jeżeli natomiast smażymy tradycyjnie, dobrze jest przygotowaną potrawę odsączyć na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

    Uwaga! Nie należy całkowicie rezygnować z tłuszczów, a jedynie ograniczyć ich ilość. Tłuszcze są bowiem źródłem energii i cennych składników. Jak najbardziej wskazane są tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, sojowy) bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Trzeba natomiast wykluczyć tłuszcze nasycone (smalec, słoninę, boczek).

    Aby przygotować posiłki zdrowe i bez dodatkowych kalorii, warto wybierać:

  • gotowanie na parze;
  • duszenie;
  • pieczenie w folii lub tzw. rękawie;
  • grillowanie.
  • Warto podkreślić, że potrawy gotowane na parze i pieczone w folii zachowują wartości odżywcze, a przy tym ich przygotowanie nie wymaga zbyt wiele wysiłku i czasu.

    Mniej kalorii = mniej kilogramów

    Dieta nierzadko wymaga wyrzeczeń i zmian dotychczasowych nawyków żywieniowych. Nie jest to prosta droga, dlatego warto poznać kilka sztuczek, które pomogą w osiągnięciu zamierzonego celu.

    Oto one:

  • niskokaloryczne zupy
  • Zupy najlepiej gotować na wywarach warzywnych, zrezygnować z zasmażek, a zamiast śmietany używać jogurtu naturalnego lub mleka z niską zawartością tłuszczu;

  • zamiast soli - zioła
  • Sól zatrzymuje wodę w organizmie, obciąża nerki i może przyczynić się do wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Dlatego wskazane jest jej stopniowe ograniczanie aż do całkowitego wyeliminowania. Zamiast soli warto stosować przyprawy, świeże i suszone zioła, które nie tylko wzbogacą smak, ale wiele z nich korzystnie wpływa na trawienie. Działanie takie ma np.: estragon, czosnek, majeranek, imbir, kminek, koper;

  • marynowanie mięs
  • Chcąc uniknąć kilku niechcianych kalorii należy zrezygnować z wcześniejszego marynowania mięsa w mieszance oleju i przypraw. Mięso można natrzeć samymi przyprawami i zawinąć w folię;

  • lekkie sałatki
  • Będąc na diecie odchudzającej należy stopniowo eliminować majonez. Początkowo do sałatek można dodawać sosy na bazie majonezu i jogurtu, a później samego jogurtu;

  • rozcieńczanie soków

    Soki owocowe są dość kaloryczne. Najlepiej więc rozcieńczać je niegazowaną wodą mineralną.

    Dobrze jest także zrezygnować z słodzonych napojów gazowanych, które są prawdziwymi bombami kalorycznymi;

  • surówki i świeże warzywa
  • Warzywa są świetną przekąską - są niskokaloryczne, zawierają błonnik, a także wiele cennych witamin i minerałów.

    Wskazane jest także:

  • stosowanie chudych gatunków mięs, wędlin, ryb, odtłuszczonego mleka, chudych twarogów;
  • usuwanie skóry i widocznego tłuszczu z mięsa i wędlin.
  • Pocieszający jest fakt, że każdą potrawę można „odchudzić” bez szkody dla jej walorów smakowych :)

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-01-05]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.