Niestrawność, czyli zaburzenia trawienia
Niestrawność pojawia się, gdy zostanie zakłócona praca przewodu pokarmowego. Może być wywołana chorobami, ale bardzo często jest po prostu skutkiem przejedzenia, zwłaszcza ciężkostrawnymi i tłustymi potrawami. Objawy, które jej towarzyszą występują już w trakcie posiłku lub tuż po nim.
Do najczęściej odczuwanych dolegliwości należą:
ból brzucha;
uczucie przepełnienia;
wzdęcia;
zgaga;
niesmak w ustach;
niekiedy także czkawka.
Kiedy pojawia się niestrawność?
Każde zaburzenie pracy przewodu pokarmowego może prowadzić do dolegliwości trawiennych, czyli niestrawności.
Powodów takiego stanu może być wiele, m.in.:
jedzenie zbyt obfitych posiłków;
jedzenie ciężkostrawnych, smażonych i tłustych potraw;
nieregularne posiłki, jedzone w pośpiechu;
nadmierne spożycie alkoholu;
palenie papierosów;
siedzący tryb życia;
długotrwały stres;
zaburzenia flory bakteryjnej;
nadużywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
Oprócz tego niestrawność może być spowodowana konkretnymi chorobami (zapaleniem błony śluzowej żołądka, chorobą wrzodową, refluksem, chorobami trzustki itp.).
Domowe sposoby na niestrawność
Niestrawność po przejedzeniu mija zazwyczaj samoistnie po kilku, czasem kilkunastu godzinach po jedzeniu. Nieprzyjemne dolegliwości można jednak złagodzić domowymi sposobami.
Ulgę przyniosą wówczas:
ziołowe herbatki (np. z mięty, melisy i kopru włoskiego);
czosnek, bazylia, kminek, które usprawniają procesy trawienia;
napar z dziurawca, szałwii lub majeranku, które zmniejszą uczucie pełności;
kieliszek domowej nalewki z orzechów włoskich lub krople żołądkowe;
ciepłe okłady na brzuch. Ciepło powoduje rozkurczanie mięśni gładkich, a tym samym łagodzi ból.
Jak zapobiegać niestrawności?
By uniknąć niestrawności, należy zmienić nawyki żywieniowe. Najprostszą zasadą jest wyeliminowanie produktów, które wywołują dolegliwości.
Oprócz tego ważne jest, by:
zastosować lekkostrawną dietę (posiłki powinny być duszone, pieczone lub gotowane na parze);
nie przejadać się. Lepiej jeść mniejsze porcje, ale częściej;
zrezygnować z potraw tłustych, smażonych, wzdymających, a także napojów gazowanych i słodyczy;
wyeliminować kawę, alkohol i papierosy;
posiłki powinny być spożywane regularnie, mniej więcej co 3-4 godziny;
posiłki należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. W ten sposób odciążymy żołądek, a posiłek zostanie szybciej strawiony;
ostatni posiłek powinien być spożywany na 2-3 godziny przed snem.
Zwykle niestrawność nie jest powodem do niepokoju. Jeśli jednak dolegliwości nasilają się lub utrzymują przez dłuższy czas, konieczna jest wizyta u lekarza.
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.