Warto wiedzieć...
Wapń jest najpowszechniejszym składnikiem mineralnym. Aż 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach, natomiast 1% w pozostałych tkankach. Ta niewielka ilość jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu - reguluje pracę serca, układu nerwowego, poprawia krzepliwość krwi, wspomaga leczenie alergii itd.
Wchłanianie wapnia odbywa się głównie w jelicie cienkim. Z pożywienia organizm jest w stanie wchłonąć 40% tego pierwiastka (z wiekiem zdolność ta zmniejsza się). Przyswajaniu wapnia sprzyja witamina D, magnez i fosfor, a także laktoza.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń zmienia się wraz z wiekiem. Największe zapotrzebowanie wykazują:
Rola wapnia w organizmie:
Niedobory wapnia w organizmie
Poziom wapnia w organizmie zmniejszają leki moczopędne, długotrwały stres i uboga dieta. Pierwiastek jest wypłukiwany przez nadmierne picie kawy, alkoholu i napojów energetycznych. Jego wchłanianie obniża spożywanie zbyt dużej ilości białka, soli oraz choroby przewodu pokarmowego.
Niedobór wapnia może objawiać się:
Długotrwały niedobór wapnia prowadzi do osteoporozy. Jeśli we krwi jest za mało wapnia, organizm pobiera zapasy z kości. To sprawia, że z czasem stają się one kruche i porowate. Dotyczy to przede wszystkim kobiet po 50. roku życia.
Nadmiar wapnia w organizmie
Nadmiar wapnia w organizmie również jest szkodliwy dla zdrowia. Może prowadzić do choroby zwanej hiperkalcemią.
Sygnałem nadmiaru wapnia są:
Jednak wapń dostarczany jedynie z pożywieniem trudno jest przedawkować. Możliwe jest to w przypadku suplementacji.
Naturalne źródła wapnia
Aby zapewnić właściwy poziom wapnia w organizmie, codzienną dietę należy wzbogacić w:
Warto pamiętać, że wapń zmniejsza wchłanianie antybiotyku. Trzy godziny przed i po zjedzeniu produktów mlecznych nie należy stosować leku.