Siła wewnątrz
Winogrona to źródło wielu witamin – przede wszystkim witaminy A oraz witamin z grupy B, które poprawiają sprawność umysłu, koncentrację i pamięć. Ich jedzenie zaleca się osobom narażonym na stres i napięcia. Winogrona dostarczają także wielu soli mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, boru i miedzi. Bardzo korzystnie wpływają na pracę serca, ponieważ zawierają sporą ilość potasu.
Są także źródłem łatwo przyswajalnej glukozy i fruktozy, kwasów organicznych (jabłkowego, cytrynowego, winowego), błonnika i przeciwutleniaczy. Ciemne winogrona zawierają eninę – antybakteryjny barwnik, który zapobiega infekcjom jelit.
Winogrona najlepiej jeść w całości – ze skórką i pestkami. Tam bowiem znajdują się cenne polifenole o silnych właściwościach przeciwutleniających. Do najważniejszych z nich należą flawonoidy i resveratrol, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ponadto flawonoidy uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, podnoszą odporność, a także są bardzo pomocne w leczeniu miażdżycy. Resveratrol dodatkowo obniża cholesterol i działa przeciwgrzybiczo. Najwięcej polifenoli zawierają świeże ciemne winogrona i czerwone wino.
Lecznicze właściwości
Winogrona korzystnie wpływają na skórę, serce, układ nerwowy, nerki i wątrobę. Więcej walorów zdrowotnych mają winogrona ciemne. Jest ich tak wiele, że winogronowe terapie lecznicze doczekały się nawet swojej nazwy. Określane są one jako ampeloterapia.
Właściwości winogron:
Sok z czerwonych winogron, podobnie jak sok żurawinowy, uniemożliwia przywieranie bakterii do ścianek pęcherza moczowego i zaleganie ich w drogach moczowych. Zapobiega to infekcjom dróg moczowych i zapaleniu pęcherza.
Winogrona zaleca się kobietom w ciąży, osobom osłabionym, podatnym na infekcje, pracującym fizycznie. Do swojej diety powinny je także włączyć kobiety w okresie menopauzy, gdyż pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu estrogenów i zmniejszają ryzyko osteoporozy. Dzieje się tak za sprawą zawartego w winogronach pierwiastka boru.
Cukrzycy i osoby z nadwagą nie powinny natomiast sięgać po nie zbyt często. Są to owoce wysokokaloryczne ze względu na dużą zawartość cukru. 100 gram świeżych winogron to około 70 kalorii.
Olej z pestek winogron
Olej z pestek winogron jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu linolowego, który wpływa na obniżenie „złego” i podniesienie „dobrego” cholesterolu. Pestki winogron zawierają niewiele tłuszczów nasyconych, natomiast są bogate w wielonienasycone tłuszcze. To czyni olej winogronowy doskonałym lekiem na miażdżycę i choroby układu krwionośnego. Ponadto olej z pestek winogron jest niezwykle zasobny w witaminę E, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, czyli związków zwalczających wolne rodniki.
Olej można wykorzystywać zarówno do potraw przyrządzanych w niskich, jak i wysokich temperaturach.
Winogrona to prawdziwy koktajl witamin i soli mineralnych. To czyni je nie tylko zdrową przekąską i smacznym dodatkiem do wielu potraw, ale także doskonałym kosmetykiem.