Wiśnie w domowej apteczce

Wiśnie to pełne aromatu owoce lata. Są smaczne, orzeźwiające, niskokaloryczne, a do tego jeszcze zdrowe. Te niepozorne owoce obniżają stężenie cholesterolu we krwi, opóźniają procesy starzenia, pomagają w walce z infekcjami, przyspieszają trawienie... a to nie wszystko! Wiśnie to doskonały lek na wiele przypadłości.

Cenne składniki wiśni

Wiśnie zawierają witaminę A, C i K oraz niewielką ilość witamin z grupy B. Są także źródłem składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, które wzmacniają pracę mięśnia sercowego i zapobiegają chorobom układu krążenia. Dostarczają miedź, żelazo i jod.

Wiśnie zawierają kwasy owocowe, które wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji, pobudzają przemianę materii i wydzielanie soków trawiennych. Pektyny zawarte w wiśniach mają zdolność wiązania i wydalania z organizmu toksyn, oprócz tego obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wiśnie są także źródłem bioflawonu – jednego z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy. Bioflawon niszczy wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, a także zwiększa odporność organizmu.

Liście wiśni zawierają garbniki, kwasy organiczne, kumarynę. Oprócz właściwości leczniczych są także wykorzystywane w kuchni. Listki są często dodawane do przetworów i nalewek z aronii czy czarnej porzeczki ponieważ usuwają ich gorycz i łagodzą smak.

Właściwości zdrowotne wiśni

Lecznicze właściwości wiśni znane są od wieków. Cenne są nie tylko owoce, ale także liście, kwiaty, a nawet kora drzewa wiśniowego. W medycynie naturalnej wykorzystuje się napar z suszonych kwiatów wiśni w leczeniu zapalenia spojówek, napar z liści jako środek napotny, zaś sok z wiśni jako środek wykrztuśny. Kąpiele z dodatkiem naparu z młodych gałązek wiśni pomagają łagodzić bóle reumatyczne.

Wiśnie mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, przewodu pokarmowego, żołądka i nerek. Z kory wiśni produkowane są herbatki uspokajające i nasenne.

Wiśnie posiadają liczne właściwości lecznicze:

  • obniżają poziom cholesterolu;
  • oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii;
  • regulują trawienie;
  • pobudzają wydzielanie soków żołądkowych;
  • poprawiają apetyt;
  • zapobiegają anemii;
  • działają antybakteryjnie i antyseptycznie;
  • obniżają gorączkę;
  • stabilizują pracę serca;
  • chronią przed chorobami układu krążenia;
  • uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych;
  • poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych;
  • zapobiegają powstawaniu skrzepów i żylaków;
  • przeciwdziałają obrzękom;
  • korzystnie wpływają na skórę;
  • neutralizują wolne rodniki;
  • zapobiegają powstawaniu nowotworów;
  • mają działanie moczopędne i przeczyszczające;
  • są środkiem odchudzającym.
  • Letni smak zamknięty w słoikach

    W sezonie objadamy się świeżymi owocami wiśni... nie trwa on jednak zbyt długo. Na szczęście równie smaczne i wartościowe są przetwory z wiśni.

    Wielką popularnością cieszą się przetwory: dżemy, kompoty, soki, konfitury i sosy. Świeże owoce można suszyć, mrozić i kandyzować. Innym sposobem wykorzystania wiśni są różnego rodzaju likiery i nalewki, które rozgrzeją w zimowe wieczory i pomogą odpędzić przeziębienie.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-08-17]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.