Aroniowa bomba witaminowa
Aronia uznawana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Jest bogatym źródłem witamin (A, B2, B6, P, C, E, PP) i minerałów (miedzi, manganu, jodu, boru, żelaza). Owoce aronii nie kumulują szkodliwych dla zdrowia pierwiastków – kadmu, ołowiu, arsenu.
Spośród wszystkich owoców, aronia ma najwyższą zawartość antocyjanów o właściwościach silnie przeciwutleniających. Innymi antyoksydantami zawartymi w aronii są katechiny. W owocach aronii występuje także rutyna, która uszczelnia i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiega powstawaniu żylaków i pajączków, chroni przed odkładaniem się cholesterolu w ścianach tętnic.
Aronia posiada sporo kwasów owocowych, pektyn i błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i ułatwia trawienie. Owoce zawierają łatwo przyswajalne cukry proste: glukozę, fruktozę i sacharozę. Świeże owoce są trwałe, można je przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. O ich cierpkim smaku decydują garbniki.
Wszechstronne działanie aronii
Właściwości aronii są nie do przecenienia... aż trudno uwierzyć jak wszechstronne jest jej działanie.
Aronia bowiem:
Wskazania:
Dieta bogata w owoce aronii jest bezkonkurencyjna w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych. Aronia zalecana jest w profilaktyce chorób serca i układu krążenia: nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca. Może być także niezwykle pomocna przy nadmiernej kruchości naczyń czy skazach krwotocznych.
Spożywanie aronii jest zalecane kobietom w ciąży. Oprócz tego, że dodaje energii i wzmacnia to ma również dobroczynny wpływ na rozwój płodu.
Aronia wykazuje także zbawienne działanie w łagodzeniu skutków chemio- i radioterapii i szkodliwego promieniowania komputera czy telewizora. Może okazać się również ważna w profilaktyce chorób nowotworowych.
Właściwości aronii związane ze skutecznym przywracaniem pamięci i poprawą ogólnej sprawności umysłowej są ogromną nadzieją w leczeniu Alzheimera i Parkinsona.
Aronia jest także świetnym uzupełnieniem diety diabetyków.
Czy wszyscy mogą jeść aronię?
Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, owoców aronii powinny unikać osoby cierpiące na kamicę nerkową. Aronii powinny także unikać osoby z chorobą wrzodową i nadkwaśnością żołądka.
Ze względu na wysokie walory prozdrowotne owoców aronii warto je włączyć do codziennej diety. Tym bardziej, że nie odkładają się w organizmie i nie można ich przedawkować.
Zdjęcie: istockphoto.com © al_ter