Witamina A - eliksir młodości, zdrowia i urody
Witamina A to jedna z najważniejszych substancji niezbędnych do zachowania zdrowia i urody. Jest niezwykle ważna dla naszego wzroku - zapobiega kurzej ślepocie i wielu chorobom oczu, dzięki niej możliwe jest rozróżnianie kolorów. Oprócz tego witamina A jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia odporność organizmu, zapewnia prawidłowy wzrost i kondycję skóry. Warto wiedzieć jak się objawia jej niedobór, czym grozi nadmiar, a także w jakich produktach spożywczych jej szukać.
Witamina A - informacje ogólne
Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Posiada zdolność magazynowania w organizmie, dlatego nie musi być dostarczana codziennie.
Występuje w dwóch postaciach:
retinolu, który występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego;
karotenoidów, które znajdują się w produktach roślinnych i ulegają przekształceniu w witaminę A w przewodzie pokarmowym. Najaktywniejszym z nich jest beta-karoten - silny antyoksydant, który chroni przed nowotworami i pozwala na dłużej zachować młodość.
Większe zapotrzebowanie na witaminę A wykazują osoby chore na przewlekłe i wyniszczające choroby oraz w przypadku nadczynności i niedoczynności tarczycy. Więcej witaminy A potrzebują również osoby, które dużo pracują przy komputerze, narażone na długotrwały stres i intensywny wysiłek.
Rola witaminy A w organizmie:
utrzymuje we właściwej kondycji błony śluzowe;
warunkuje prawidłowy wzrost;
korzystnie wpływa na narząd wzroku;
wpływa na syntezę białek, lipidów i hormonów;
wzmacnia odporność organizmu;
poprawia przemianę materii;
zapewnia prawidłowy rozwój płodu;
wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi;
neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników.
Witamina A korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci:
stymuluje odnowę naskórka;
wygładza zmarszczki;
usuwa przebarwienia;
chroni skórę przed negatywnym działaniem promieni UV;
neutralizuje wypadanie włosów.
Niedobór witaminy A
Niedobór witaminy E lub dieta bogata w błonnik mogą spowodować obniżenie zdolności wchłaniania i magazynowania witaminy A.
Objawami niedoboru witaminy A są:
liczne schorzenia oczu - zespół suchego oka, rozmiękanie rogówki, zaburzenia widzenia po zmierzchu, czyli tzw. „kurza ślepota” itp.;
rogowacenie i suchość skóry;
częste infekcje;
zahamowanie wzrostu;
zaburzenia reprodukcji;
zmęczenie, depresja, nadmierna drażliwość.
Nadmiar witaminy A
Witamina A nie jest wydalana z organizmu, a magazynowana w wątrobie. Z tego też względu jej nadmiar jest dla organizmu szkodliwy. Niebezpieczeństwo pojawia się najczęściej podczas suplementacji. Doustne środki antykoncepcyjne zwiększają prawdopodobieństwo zatrucia witaminą A.
Nadmiar retinolu w organizmie może objawiać się:
zaburzeniem widzenia;
obrzmieniem powiek;
zaburzeniami ze strony układu pokarmowego (wymioty, brak łaknienia, nudności);
powiększeniem wątroby i śledziony;
bólami głowy;
wypadaniem włosów.
Nadmiar witaminy A jest szczególnie niebezpieczny w okresie ciąży, ponieważ może wywołać komplikacje i przedwczesny poród.
Naturalne źródła witaminy A:
retinol występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego: mleku, maśle, żółtka jaj, wątrobie, tranie;
karotenoidów dostarczają produkty pochodzenia roślinnego. Naturalnym źródłem są żółte, pomarańczowe, czerwone owoce i warzywa, a także zielone warzywa liściaste. Bogatym ich źródłem jest: marchew, pomidory, papryka, dynia, morele, brzoskwinie, melon, szpinak, brokuły, szparagi.
Warto pamiętać, że zawartość witaminy A znacznie obniża się podczas smażenia produktów w wysokiej temperaturze.
Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:
Inne informacje o artykule:
Autor:
Agnieszka [2012-01-13]
Ocena:
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz