Żurawina jako suplement diety z najwyższej półki

Żurawina to owoc o wszechstronnym zastosowaniu i ogromnych możliwościach. W medycynie naturalnej jest znana i ceniona od wieków. Żurawina należy do czołówki roślin o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Choć znana jest głównie ze zbawiennego wpływu na drogi moczowe.

Małe skarby

Owocami żurawiny są małe, kuliste jagody o czerwonej barwie i charakterystycznym kwaśnym smaku. Wyróżniają się także dużą wartością odżywczą i właściwościami leczniczymi. Owoce żurawiny są źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B, a także soli mineralnych (m.in. miedzi, żelaza, wapnia, cynku, fosforu).

Zawierają także pektyny, antocyjany, flawonoidy oraz kwasy organiczne – cytrynowy, który działa przeciwgorączkowo i wzmacnia odporność organizmu, elagowy jest silnym przeciwutleniaczem i chroni przed nowotworami, a benzoesowy, jako naturalny konserwant, pozwala na długie przechowywanie owoców. W lodówce owoce żurawiny można przechowywać 6 tygodni, a zamrożone nawet rok.

Żurawina jest jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy, które chronią przed atakiem wolnych rodników i zapobiegają chorobom nowotworowym. Zawartość polifenoli w żurawinie jest taka sama jak w czerwonym winie.

Zastosowanie w medycynie

  • Ochrona dróg moczowych
  • Żurawina wykorzystywana jest w profilaktyce i leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego. Jej antybakteryjne właściwości pomagają zwalczać infekcje układu moczowego. Kompozycja cennych składników owoców żurawiny uniemożliwia przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych układu moczowego. Żurawina skraca także czas trwania infekcji i łagodzi przykre dolegliwości związane z zakażeniem. Sok z żurawiny zapobiega także powstawaniu kamieni nerkowych, a nawet rozpuszcza już powstałe. Dzieje się tak za sprawą cytrynianów, które ograniczają powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych.

  • W trosce o serce
  • Bogactwo przeciwutleniaczy (polifenoli i flawonoidów) sprawia, że żurawina doskonale chroni serce. Związki zawarte w żurawinie zapobiegają powstawaniu zakrzepów, a także rozszerzają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Regularne picie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko zawału, miażdżycy i chorób układu krążenia.

  • W walce ze zbędnymi kilogramami
  • Owoce żurawiny należą do grupy naturalnych produktów wspomagających odchudzanie. Są doskonałym źródłem błonnika, który usprawnia procesy trawienne. Ponadto żurawina pomaga usuwać toksyny, oczyszcza i detoksykuje oraz reguluje przemianę materii.

  • Sposób na piękny uśmiech
  • Żurawina chroni zęby przed powstawaniem próchnicy, chorób dziąseł i przyzębia. Substancje zawarte w jej owocach utrudniają przyleganie bakterii do szkliwa i dziąseł. Wyciąg z żurawiny redukuje nawet o 60% osadzanie się patogennych bakterii najczęściej spotykanych w jamie ustnej.

    Oprócz tego, żurawina:

  • wzmacnia układ odpornościowy organizmu;
  • jest pomocna w leczeniu grypy i przeziębienia;
  • działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo;
  • zmniejsza dolegliwości związane z menopauzą;
  • obniża ciśnienie tętnicze;
  • pobudza pracę trzustki;
  • zapobiega osadzaniu się niektórych bakterii (Helicobacter Pylori) odpowiedzialnych za choroby wrzodowe;
  • jest silnym przeciwutleniaczem;
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych;
  • korzystnie wpływa na pracę mózgu;
  • obniża ryzyko zachorowania na choroby Alzheimera i Parkinsona;
  • sok z żurawiny leczy jaskrę;
  • sok z żurawiny jest wskazany w stanach przemęczenia i anemii.
  • Suszona żurawina jest doskonałą przekąską, ale może być także dodatkiem do ciast, deserów, sałatek, mięs, serów czy sosów. Jej dodatkową zaletą jest to, że jest dostępna przez cały rok.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-11-15]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.