Co można zrobić z białek, które zazwyczaj nam zostają, bo żółtka są użyte np. do kruchego ciasta. A tutaj do tej babki potrzebujemy właśnie same białka, babka ta jest bardzo aromatyczna, wilgotna i miękka, bo w jej środku jest starta dynia - warto się skusić :)
Dynie obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z soku.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać dynię, olej, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę cynamonu, gałki muszkatołowej, kurkumy i mielonych goździków. Całość razem wymieszać i przełożyć do keksowej formy o wymiarach 11 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia (1 dużej lub 2 małych).
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.