Taka kapustka w przyjemnym i apetycznym kolorze to połączenie białej kapusty, zrumienionej cebulki i cukinii...
To fajny pomysł na wykorzystanie cukinii. A taki dodatek obiadowy jest lekki i zdrowy. Najlepiej smakuje oczywiście z młodej kapusty i cukinii czyli późnym latem lub jesienią koniecznie trzeba ten przepis wypróbować :) Ale zimą także śmiało można się na taką kapustkę skusić.
Jest to prosty i szybki przepis do wykonania, a efekt przepyszny. Mamy tutaj mało roboty, a dużo jedzenia - to lubię! :) Czytaj więcej
To coś dobrego dla miłośników kapusty i cukinii! Taki duet serwowany na ciepło smakuje wyjątkowo dobrze.
Taka kapustka ma nie tylko ciekawy wygląd, ale i ciekawy smak! Jest aromatyczna, pożywna i bardzo zdrowa :)
To fajny pomysł na ciepły dodatek obiadowy w mroźne i zimowe dni.
Smacznego :)
Białą kapustę oczyścić z liści wierzchnich (jak jest taka potrzeba), opłukać, osuszyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Dodać listek laurowy i od momentu zagotowania się wody, gotować przez około 10 minut, a na koniec odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzany olej palmowy i zrumienić. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do cebuli, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie przełożyć do odsączonej z wody kapusty, wymieszać i jeszcze razem poddusić na małym ogniu przez około 5 minut.
Na koniec dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprzu, rozgniecionego w palcach majeranku oraz kilka kropli soku z cytryny. Całość ponownie razem wymieszać i podawać na gorąco jako ciepły dodatek obiadowy.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.