Co można zrobić z młodej kapustki?? A np. przepyszny dodatek obiadowy z boczkiem i cebulką... mniam!
Smakuje rewelacyjnie na ciepło i na zimno, jak jeszcze coś zostanie ;) Dla mnie kapustka pierwsza klasa, można ją podjadać i podjadać - tak przyciąga ;) Czytaj więcej
Białą kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do wrzącej osolonej wody, dodać listek laurowy i od momentu zagotowania, gotować na małym ogniu przez około 10 minut, a następnie odcedzić.
Boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i delikatnie zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do boczku, razem wymieszać i smażyć, aż cebula ładnie się zrumieni. Następnie wsypać mąkę pszenną, razem wymieszać, wlać 2 łyżki wody, ponownie wymieszać i minutkę jeszcze podsmażyć.
Na koniec całość przełożyć do kapusty, razem pogotować przez minutkę i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę mielonego kminku, posiekanego koperku, czarnego pieprzu i kilka kropli soku z cytryny. Całość razem wymieszać i podawać na ciepło do drugiego dania.
Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.
Smacznego.