Przepisy Extra

Młoda kapusta z boczkiem

Co można zrobić z młodej kapustki?? A np. przepyszny dodatek obiadowy z boczkiem i cebulką... mniam!

Smakuje rewelacyjnie na ciepło i na zimno, jak jeszcze coś zostanie ;) Dla mnie kapustka pierwsza klasa, można ją podjadać i podjadać - tak przyciąga ;) Czytaj więcej

Pracy przy niej jest mało, szybko się ją robi i pasuje do wszystkiego - do kotlecików, rolad, pieczenia, rybki, sadzonego jajka...

Pięknie pachnie, apetycznie wygląda i extra smakuje - warto się skusić i przygotować ją na obiad.

Smacznego!

Składniki:

50 dag białej kapusty (waga po obraniu)
sól
1 liść laurowy
10 dag cebuli (waga po obraniu)
10 dag wędzonego boczku
1 łyżka mąki pszennej
kminek (mielony)
koperek (kilka świeżych gałązek)
pieprz czarny
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Białą kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do wrzącej osolonej wody, dodać listek laurowy i od momentu zagotowania, gotować na małym ogniu przez około 10 minut, a następnie odcedzić.

Boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i delikatnie zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do boczku, razem wymieszać i smażyć, aż cebula ładnie się zrumieni. Następnie wsypać mąkę pszenną, razem wymieszać, wlać 2 łyżki wody, ponownie wymieszać i minutkę jeszcze podsmażyć.

Na koniec całość przełożyć do kapusty, razem pogotować przez minutkę i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę mielonego kminku, posiekanego koperku, czarnego pieprzu i kilka kropli soku z cytryny. Całość razem wymieszać i podawać na ciepło do drugiego dania.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.