To prosty przepis na przepyszną białą kapustkę z dodatkiem zrumienionej cebulki, soczystego jabłuszka i orzeźwiającego soku z cytryny. Mniam!
Przygotowuje się ją bardzo szybko. Smakuje dobrze na ciepło, jak i na zimno - jeśli coś zostanie ;)
Świetnie komponuje się z kluskami, ale i z pieczonymi ziemniaczkami, z kotletami, z rybami... Czytaj więcej
Jeśli nie macie pomysłu na dodatek obiadowy, albo znudzą się Wam już twarde surówki, to skuście się właśnie na taką miękką, aromatyczną, rozpływają się w ustach kapustkę...
Smacznego!
Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, dodać goździk i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut. Odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Jabłka obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę czarnego pieprzu i gałki muszkatowej. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
Na koniec dodać masło, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, kilka kropli soku z cytryny i całość razem wymieszać. Podawać na ciepło do drugiego dania.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.