Przepisy Extra

Kapusta duszona z jabłkiem

To prosty przepis na przepyszną białą kapustkę z dodatkiem zrumienionej cebulki, soczystego jabłuszka i orzeźwiającego soku z cytryny. Mniam!

Przygotowuje się ją bardzo szybko. Smakuje dobrze na ciepło, jak i na zimno - jeśli coś zostanie ;)

Świetnie komponuje się z kluskami, ale i z pieczonymi ziemniaczkami, z kotletami, z rybami... Czytaj więcej

Jeśli nie macie pomysłu na dodatek obiadowy, albo znudzą się Wam już twarde surówki, to skuście się właśnie na taką miękką, aromatyczną, rozpływają się w ustach kapustkę...

Smacznego!

Składniki:

40 dag białej kapusty
1 goździk
sól
15 dag cebuli (waga po obraniu)
1 łyżka oleju (kokosowego)
15 dag jabłek (waga po obraniu)
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
majeranek
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, dodać goździk i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut. Odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Jabłka obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę czarnego pieprzu i gałki muszkatowej. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.

Na koniec dodać masło, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, kilka kropli soku z cytryny i całość razem wymieszać. Podawać na ciepło do drugiego dania.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.