Łatwy, szybki, tanii dobry sos do przygotowania z prostych, podstawowych składników, które zazwyczaj są pod ręką w naszej kuchni :)
Jest on równie smaczny jak ten sklepowy tylko nie zawiera chemicznych ulepszaczy...
Ten aksamitny pomidorowy sos świetnie komponuje się z: gołąbkami, faszerowanymi warzywami, kluskami,kopytkami,zapiekankami, plackami, kotletami, ryżem, kaszami, makaronem... jak widać "wzięcie" jest duże ;) Czytaj więcej
A gęściejszy, czyli zrobiony z mniejszą ilością wody, fajnie sprawdza się jako dip do suchych przekąsek - mniam!
To jeden z najproszych i naszybkszych do przygotowania przepis na sos pomidorowy... zachęcam do wyrówbowania ;)
Smacznego!
Do rondelka przełożyć masło i roztopić. Dodać przecier pomidorowy, razem rozmieszać, a następnie wlać wodę, całość zagotować i zdjąć z ognia.
Następnie dodać szczyptę gałki muszkatołowej, oregano, bazylii, rozgniecionego w placach majeranku, soli oraz białego pieprzu do smaku, śmietankę i na koniec kilka kropli soku z cytryny. Całość razem wymieszać i podawać na gorąco.
Sos jest świetny do gołąbków, faszerowanej papryki, zapiekanek, klusek oraz grubego makaronu.
Smacznego.