Przepisy Extra

Fasolka szparagowa z przecierem pomidorowym

Składniki:

½ kg fasolki szparagowej (żółtej)
1 litr wody
1 łyżeczka soli
1 listek laurowy
1 łyżka oleju
10 dag cebuli
2 ½ łyżki przecieru pomidorowego
6 łyżek wody
koperek (suszony)
majeranek
pieprz cytrynowy
kilka kropli soku z cytryny

Sposób wykonania:

Z fasolki szparagowej odciąć końcówki i opłukać. Do garnka wlać wodę i zagotować. Następnie dodać sól, liść laurowy i przełożyć fasolkę szparagową. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, a na koniec odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przełożyć cebulę. Zeszklić ją, a następnie przełożyć odcedzoną fasolkę szparagową. Do szklanki wlać wodę (6 łyżek) i przełożyć przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i wlać do fasolki. Ponownie razem wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę koperku, majeranku, pieprzu cytrynowego i kilka kropli soku z cytryny. Całość razem wymieszać i podawać na gorąco jako dodatek obiadowy.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.