Przepyszny i aromatyczny camembert z rozgrzanego rusztu - tylko u nas! :)
Przedstawiamy Wam kolejny sprawdzony przepis na przepyszne serki camemberty z grilla. Są one bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.
To coś fajnego i dobrego dla miłośników serów.
Te serki z grilla wychodzą przepyszne, są pożywne - na jedną osobę wystarczy jeden serek, do tego lekka sałatka i smakowity dip. I takim oto sposobem możemy mieć pyszny i smakowity letni obiadek lub kolację. Takie danie wyśmienicie smakuje serwowane na świeżym powietrzu :)
Taki serek może być serwowany jako danie główne lub jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Czytaj więcej
Jeśli ktoś jeszcze nie grillował camemberta to polecamy skusić się na niego właśnie w ten sezon grillowy, bo serek z rusztu jest przepyszny i na pewno często będziecie do tego przepisu wracać!
Najlepszy jest oczywiście serwowany na gorąco - po przecięciu rozpływa się - jest wtedy przepyszny, ale taki marynowany camembert jest smaczny również na zimno (jeśli zostanie) ;)
To fajny pomysł na grilla, dla niespodziewanych gości - błyskawicznie się go przygotowuje i można się najeść :)
Niby to nic takiego, a jakie to dobre ;)
Smacznego.
Do miski wsypać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, curry, cynamonu, tymianku, oregano, soli prowansalskiej i czarnego pieprzu. Przyprawy razem wymieszać, dodać olej i ponownie wymieszać.
Do gotowej i aromatycznej marynaty przełożyć wyciągnięte z opakowania serki camemberty. Dokładnie obtoczyć w marynacie i zostawić w niej na około 2 godziny.
Następnie rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować przez około 10 minut po każdej stronie. W trakcie grillowania smarować serki pozostałą marynatą. Przewrócić je delikatnie za pomocą np. cienkiej łopatki, aby nie uszkodzić skórki serka, bo nam się wyleje.
Aromatyczne camemberty podawać na gorąco z ulubioną sałatką i dipem.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.