Przepisy Extra

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Gdy macie w lodówce jogurt naturalny, a w ogródku rabarbar - to można się skusić na taki apetyczny wypiek :)

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Składniki:

Jogurtowe ciasto:
4 jajka
sól
1 szklanka cukru
25 dag jogurtu naturalnego
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki pszennej
6 łyżek mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Rabarbarowa masa z truskawkową nutką:
45 dag rabarbaru (waga po obraniu)
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, wsypać galaretkę truskawkową w proszku, bułkę tartą i całość razem wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać jogurt naturalny, olej, mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i całość razem zmiksować.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto, a na nim rozłożyć rabarbar. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.