Przepisy Extra

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i borówką amerykańską

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i borówką amerykańską

Składniki:

Ciasto jogurtowe:
4 jajka
sól
¾ szklanki cukru
ok. 2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
18 dag jogurtu naturalnego (mały kubek)
½ szklanki oleju
Owocowy wkład:
13 dag rabarbaru (waga po obraniu)
7 dag borówek amerykańskich
½ łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Rabarbar opłukać, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Borówki amerykańskie opłukać i osuszyć. Następnie razem z rabarbarem przełożyć do miski, wsypać mąkę ziemniaczaną i podrzucać delikatnie miską, aby owoce obtoczyły się mąką.

Jajka ubić ze szczyptą soli na puszystą masę, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przełożyć jogurt naturalny, olej i całość razem wymieszać.

Dużej wielkości tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Następnie rozłożyć przygotowane wcześniej owoce i całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.