Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej solonej wody, gotować na średnim ogniu przez około 10 minut pod przykryciem i odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju i przełożyć do kapusty.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do kapusty razem z suszoną żurawiną, wlać wodę, wymieszać i dusić przez około 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Następnie zdjąć z ognia, dodać ocet jabłkowy, miód, szczyptę mielonego kminku oraz pieprz biały do smaku. Całość razem wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 10 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno (jak zostanie) do drugiego dania.
Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.
Smacznego.