Przepisy Extra

Czerwona kapusta z jabłkiem i żurawiną

Czerwona kapusta z jabłkiem i żurawiną

Składniki:

1 kg czerwonej kapusty
15 dag cebuli
3 łyżki oleju
½ szklanki wody
20 dag jabłek (waga po obraniu)
10 dag żurawiny (suszonej)
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki miodu
kminek mielony
pieprz biały

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej solonej wody, gotować na średnim ogniu przez około 10 minut pod przykryciem i odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju i przełożyć do kapusty.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do kapusty razem z suszoną żurawiną, wlać wodę, wymieszać i dusić przez około 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu.

Następnie zdjąć z ognia, dodać ocet jabłkowy, miód, szczyptę mielonego kminku oraz pieprz biały do smaku. Całość razem wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 10 minut.

Podawać na gorąco lub na zimno (jak zostanie) do drugiego dania.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.