To smaczna i aromatyczna czerwona kapustka do obiadku :) Na szare, mroźne jesienne i zimowe dni... brrr ;) idealna!
Taka kapusta pasuje do wszystkiego. U mnie serwowana była z białą kaszą gryczaną, roladami i sosem - pycha!
Pracy przy niej jest mało, trochę krojenia - i to wszystko - a efekt super! A jak pachnie?!
Smacznego :)
Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do wrzącej, osolonej wody, dodać listek laurowy i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut i odcedzić.
Wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, wymieszać i smażyć razem krótko, tylko tak, żeby cebula się zeszkliła.
Do odcedzonej kapusty przełożyć boczek ze słoniną, cebulą i wytopionym tłuszczem. Dodać szczyptę mielonego kminku, gałki muszkatołowej, ziołowego pieprzu, sok z cytryny i całość razem wymieszać. Garnek z kapustą przykryć pokrywką i odstawić na około 10 minut. Na koniec ponownie wymieszać i podawać do drugiego dania.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.