To biała kapusta z wędzoną słoniną, lekką zasmażką i aromatycznym koperkiem :)
Jest szybka, zdrowa i przepyszna - do każdego drugiego dania idealna. Świetnie smakuje z kotletami, jak i z rybką. Dla mnie smakowała super z młodymi ziemniaczkami i kotletem schabowym... ;)
Jeśli kończą się Wam pomysły na smaczny dodatek obiadowy z białej kapusty, to ten przepis jest właśnie w sam raz do wypróbowania.
Taka kapustka to coś fajnego do przygotowania ze zwykłej kapusty. A ciepła wersja kapustki jest idealna na jesienne i zimowe dni. Jednak latem - z młodej kapustki i koperku smakuje o niebo lepiej! Czytaj więcej
Z tych proporcji wychodzi jej dużo, ale jest tak smaczna, że znika w zaskakującym tempie ;)
Oczywiście najzdrowsza z kapusty jest surówka, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na coś gotowanego i miększego :)
Smacznego!
Białą kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do dużego garnka z wrzącą wodą. Dodać listek laurowy, i gdy się woda zagotuje gotować pod przykryciem przez około 15 minut, a następnie kapustę odcedzić z wody.
Wędzoną słoninę pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Położyć na małym ogniu i stopić. Następnie dodać mąkę pszenną, dokładnie rozmieszać i chwilkę podsmażyć. Gorącą zasmażkę przełożyć do odcedzonej kapusty. Wymieszać i chwilkę pogotować razem na małym ogniu.
Na koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać kilka kropli soku z cytryny oraz opłukany i pokrojony koperek.
Podawać na ciepło do drugiego dania.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.