Taki smak duszonej marchewki pamiętam z dzieciństwa i... lubię ją do dzisiaj :)
Taka marchewka jest smaczna, zdrowa i delikatna w smaku. Do tego miękka i soczysta - po prostu rozpływa się w ustach.
Dużo pracy przy niej nie ma, jedynie trzeba ją obrać i zetrzeć - ale tutaj najlepiej mechanicznie - bo wtedy oszczędzimy swój czas i ręce ;)
Jeśli przejadły Wam się już surowe, twarde i ostre surówki, to polecam marchewkę na ciepło i słodko!
To idealny dodatek obiadowy dla naszych dzieci. Jest niedrogi i nieskomplikowany do zrobienia, więc warto się na niego skusić. Z tych proporcji wychodzi dużo marchewki, szczególnie na początku jak trzemy to widzimy ile jej jest, ale spokojnie - ona podczas duszenia o połowę nam się zmniejszy. Ale śmiało można zrobić z połowy porcji, bądź z całej i dodatek obiadowy mamy na dwa dni, nic dłużej, bo marchewka jest tak smaczna, że każdy tylko podchodzi po dokładkę ;) Czytaj więcej
Taka marchewka stanowi świetny dodatek obiadowy o każdej porze roku - ale oczywiście najsmaczniejsza jest latem i jesienią z młodych marchewek, ze świeżego zbioru.
Duszona marchewka znakomicie komponuje się z ziemniaczkami i kotlecikami - np. mielonym lub schabowym, super smakuje również z sadzonym jajkiem - to taki doskonały piątkowy obiad, ale równie dobrze pasuje do smażonej rybki.
Miłośnicy marchewek mogą skusić się na marchewkę, ale w nieco innej odsłonie - miększej i cieplejszej ;)
Smacznego.
Marchewkę obrać ze skórki, opukać i osuszyć. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do dużego garnka lub rondla i wlać wodę. Posolić, wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 35 minut, od czasu do czasu mieszając, aby marchewka się nie przypaliła.
W rondelku roztopić masło, przełożyć mąkę pszenną i cały czas mieszając chwilkę podsmażyć. Następnie z garnka z marchewką wybrać wodę (może być z marchewką) - kilka chochelek i dodawać do zasmażki cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec całą zasmażkę przekładać delikatnie do gorącej marchewki, cały czas mieszając, i chwilkę razem pogotować.
Na koniec dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprzu oraz kilka kropel sosu sojowego. Całość ponownie razem wymieszać.
Podawać na ciepło do drugiego dania.
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Smacznego.