To nietypowo wyglądający schab - z zieloną, ziołową nutką w sam raz na wielkanocny stół :)
Ten schab przyciąga wzrokiem - tego nie da się ukryć ;) Każdy sięga po kawałeczek, aby spróbować tego "cuda", a potem jeszcze po kolejny plasterek na dokładkę ;)
Ziołowo-serwoy wkład z czosnkowym aromatem wspaniale ożywia ten "suchy i nudny" schab. Czytaj więcej
Bardzo szybko się go przygotowuje. Na samym początku schab należy naciąć, potem przygotowujemy błyskawiczny ziołowy farsz, napełniamy nim rowki w schabie, obwiązujemy nitką, podsmażamy i na sam koniec zapiekamy w piekarniku. A jak pachnie w całym domu?? mmm... trzeba się koniecznie przekonań, i to jeszcze w Te Święta!
Schab opłukać, osuszyć i naciąć (wzdłuż mięsa zrobić 5 nacięć w równych odstępach, na głębokość około 3-4 cm).
Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę. Następnie przełożyć na deskę, posypać solą i rozgnieść widelcem. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć ze skórki na tarce o małych oczkach.
Do miseczki przełożyć tymianek, majeranek, bazylię, koperek, natkę zielonej pietruszki, czosnek niedźwiedzi, estragon, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, pieprzu ziołowego oraz skórkę i sok z cytryny, żółty ser, olej i czosnek. Całość razem wymieszać, a następnie nakładać łyżeczką w nacięte miejsca schabu i na koniec cały schab obwiązać grubą nitką.
W rondlu rozgrzać smalec i przełożyć schab. Dodać obrane z łusek i przekrojone na połowę cebule oraz obrane z łusek ząbki czosnku. Smażyć na średnim ogniu, aż wszystko ładnie się zarumieni. Następnie dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Wlać wodę i zagotować. Na koniec w rękawicach cały rondel włożyć do nagrzanego piekarnika i piec schab przez około 60 minut w temperaturze 175 °C. Pod koniec pieczenia warto zobaczyć czy woda za szybko nie wyparowała, jeśli tak to trzeba dolać trochę wrzącej wody.
Rondel wyciągnąć z piekarnia i pozostawić z lekko odkrytą pokrywką, aby schab w środku ostygł.
Zimny schab pokroić w plastry i podawać na stół jako zimna płyta lub jako aromatyczne mięsko na kanapki.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.