To nietypowo wyglądający schab - z zieloną, ziołową nutką w sam raz na wielkanocny stół :)
Ten schab przyciąga wzrokiem - tego nie da się ukryć ;) Każdy sięga po kawałeczek, aby spróbować tego "cuda", a potem jeszcze po kolejny plasterek na dokładkę ;)
Ziołowo-serwoy wkład z czosnkowym aromatem wspaniale ożywia ten "suchy i nudny" schab. Czytaj więcej
Bardzo szybko się go przygotowuje. Na samym początku schab należy naciąć, potem przygotowujemy błyskawiczny ziołowy farsz, napełniamy nim rowki w schabie, obwiązujemy nitką, podsmażamy i na sam koniec zapiekamy w piekarniku. A jak pachnie w całym domu?? mmm... trzeba się koniecznie przekonań, i to jeszcze w Te Święta!
Schab opłukać, osuszyć i naciąć (wzdłuż mięsa zrobić 5 nacięć w równych odstępach, na głębokość około 3-4 cm).
Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę. Następnie przełożyć na deskę, posypać solą i rozgnieść widelcem. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć ze skórki na tarce o małych oczkach.
Do miseczki przełożyć tymianek, majeranek, bazylię, koperek, natkę zielonej pietruszki, czosnek niedźwiedzi, estragon, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, pieprzu ziołowego oraz skórkę i sok z cytryny, żółty ser, olej i czosnek. Całość razem wymieszać, a następnie nakładać łyżeczką w nacięte miejsca schabu i na koniec cały schab obwiązać grubą nitką.
W rondlu rozgrzać smalec i przełożyć schab. Dodać obrane z łusek i przekrojone na połowę cebule oraz obrane z łusek ząbki czosnku. Smażyć na średnim ogniu, aż wszystko ładnie się zarumieni. Następnie dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Wlać wodę i zagotować. Na koniec w rękawicach cały rondel włożyć do nagrzanego piekarnika i piec schab przez około 60 minut w temperaturze 175 °C. Pod koniec pieczenia warto zobaczyć czy woda za szybko nie wyparowała, jeśli tak to trzeba dolać trochę wrzącej wody.
Rondel wyciągnąć z piekarnia i pozostawić z lekko odkrytą pokrywką, aby schab w środku ostygł.
Zimny schab pokroić w plastry i podawać na stół jako zimna płyta lub jako aromatyczne mięsko na kanapki.
Smacznego.