Leśne grzybki w trochę innym towarzystwie ;)
Zimą są przepyszne do obiadku, a serwować je można, jako sos do grubego makaronu - mówię Wam pycha!
Smacznego :)
Grzyby leśne oczyścić, opłukać, pokroić i przełożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut i odcedzić.
Zwykłą i czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do rondelka przelać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić.
Czerwoną paprykę oczyścić z pestek, opłukać, pokroić w paski i dodać do cebuli. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.
Kiszone ogórki również pokroić w paski. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Następnie razem z kiszonymi ogórkami dodać do cebuli i wymieszać.
Wlać wodę, dodać ketchup, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, ocet, szczyptę cukru trzcinowego, pieprzu cayenne, soli i czarnego pieprzu do smaku. Razem wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do sałatki z grzybów i wymieszać.
Na koniec gotową sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 3 słoiki po 370 ml.
Smacznego.