Gulasz to narodowa potrawa węgierska. Przyrządza się go z mięsa, cebuli oraz papryki. Papryka znajdująca się w gulaszu powoduje, że jest to danie ostre i bardzo wyraziste. Gulasz węgierski może być przygotowywany z różnych rodzajów mięsa: wołowiny, baraniny, cielęciny, kurczaka, a także z dziczyzny i ryb.
W naszej, polskiej kuchni często spotyka się potrawy, które nazywa się gulaszem, jednak nie jest to typowy gulasz węgierski. W takim gulaszu znajdują się różne warzywa, mięsa i przyprawy.
Są to często potrawy jednogarnkowe, tzw. eintopf (nazwa pochodzi z języka niemieckiego i wymawia się ją „ajntopf”). Czytaj więcej
W naszym przepisie na gulasz znajduje się czerwona papryka oraz inne warzywa, aromatyczne przyprawy oraz ciekawy i smaczny dodatek jakim są grzyby boczniaki - mniam :)
Potrawa jest naprawdę smaczna i ciekawa. Charakteryzuje się oryginalnym smakiem i zapachem. Brak w niej mięsa. Jest więc gulasz z boczniakami potrawą o charakterze jarskim. Warto wypróbować ten przepis. Pycha!
Kto raz się na niego skusi, często do niego wraca - sprawdzone :)
Taki gulasz najlepiej jest przygotować latem, kiedy pod ręką mamy dostępnych dużo świeżych produktów, wtedy takie danie jest najsmaczniejsze i najzdrowsze :) Mniam!
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Dodać do cebuli, wymieszać i razem podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka.
Cukinię opłukać i pokroić w półplasterki (w skórce). Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Na patelnię wlać olej, rozgrzać i przełożyć cukinię z papryką. Całość wymieszać i chwilkę podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka z cebulą i boczniakami.
Do garnka wlać jeszcze bulion. Dodać liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Razem wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Czosnek obrać, zmiażdżyć i razem z przecierem pomidorowym dodać do gulaszu. Całość razem wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, kilka kropli sosu sojowego, opłukaną i pokrojoną natkę zielonej pietruszki, szczyptę majeranku, tymianku oraz bazylii. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Gulasz podawać na ciepło z pieczywem (posmarowanym masłem) lub z ryżem/kaszą i surówką z zielonej sałaty.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.