Przepisy Extra

Gulasz z boczniaków

Gulasz to narodowa potrawa węgierska. Przyrządza się go z mięsa, cebuli oraz papryki. Papryka znajdująca się w gulaszu powoduje, że jest to danie ostre i bardzo wyraziste. Gulasz węgierski może być przygotowywany z różnych rodzajów mięsa: wołowiny, baraniny, cielęciny, kurczaka, a także z dziczyzny i ryb.

W naszej, polskiej kuchni często spotyka się potrawy, które nazywa się gulaszem, jednak nie jest to typowy gulasz węgierski. W takim gulaszu znajdują się różne warzywa, mięsa i przyprawy.

Są to często potrawy jednogarnkowe, tzw. eintopf (nazwa pochodzi z języka niemieckiego i wymawia się ją „ajntopf”). Czytaj więcej

W naszym przepisie na gulasz znajduje się czerwona papryka oraz inne warzywa, aromatyczne przyprawy oraz ciekawy i smaczny dodatek jakim są grzyby boczniaki - mniam :)

Potrawa jest naprawdę smaczna i ciekawa. Charakteryzuje się oryginalnym smakiem i zapachem. Brak w niej mięsa. Jest więc gulasz z boczniakami potrawą o charakterze jarskim. Warto wypróbować ten przepis. Pycha!

Kto raz się na niego skusi, często do niego wraca - sprawdzone :)

Taki gulasz najlepiej jest przygotować latem, kiedy pod ręką mamy dostępnych dużo świeżych produktów, wtedy takie danie jest najsmaczniejsze i najzdrowsze :) Mniam!

Składniki:

35 dag cebuli
3 łyżki oleju z pestek winogron
25 dag boczniaków
40 dag cukinii (młodej)
40 dag czerwonej papryki
3 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 l bulionu (lub wody)
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
sos sojowy
natka zielonej pietruszki
majeranek
tymianek
bazylia
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Dodać do cebuli, wymieszać i razem podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka.

Cukinię opłukać i pokroić w półplasterki (w skórce). Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Na patelnię wlać olej, rozgrzać i przełożyć cukinię z papryką. Całość wymieszać i chwilkę podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka z cebulą i boczniakami.

Do garnka wlać jeszcze bulion. Dodać liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Razem wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Czosnek obrać, zmiażdżyć i razem z przecierem pomidorowym dodać do gulaszu. Całość razem wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, kilka kropli sosu sojowego, opłukaną i pokrojoną natkę zielonej pietruszki, szczyptę majeranku, tymianku oraz bazylii. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Gulasz podawać na ciepło z pieczywem (posmarowanym masłem) lub z ryżem/kaszą i surówką z zielonej sałaty.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.