Bułkę zalać mlekiem, zostawić na około 30 minut, a następnie odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić.
Do miski przełożyć mielone mięso, odciśniętą bułkę i cebulę z czosnkiem. Dodać surowe jajko, szczyptę mielonego kminku, cząbru i majeranku. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Z masy formować kotleciki (najlepiej mokrymi rękami) i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z dwóch stron na złoty kolor.
Z podanych składników wyjdzie około 15 kotletów. Można podawać je z ziemniakami puree i duszoną biała kapustą. Karminadle są pyszne, aromatyczne i miękkie. Można je także kroić na plasterki i takie podać na stół. Do tego podać sos np. czosnkowy lub ziołowy. Można z nimi robić również zapiekanki, koreczki, kanapki - są zamiennikiem szynki.
Smacznego.