Ogórki kiszone przekroić wzdłuż, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach (skórkę, jeśli jest twarda - wyrzucić). Cebulę i czosnek, obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę.
Do miski przełożyć mielone mięso, odciśnięte z soku ogórki kiszone, cebulę i czosnek. Dodać surowe jajko, siemię lniane, szczyptę ostrej papryki w proszku oraz rozgniecionego w palcach majeranu i suszonej natki zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Całość razem dokładnie wymieszać i z gotowej masy mięsno-warzywnej formować średniej wielkości kule. Obtaczać w bułce tartej, a następnie lekko spłaszczyć. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Kotlety z kiszonym ogórkiem podawać z ziemniakami i sezonową surówką.
Z podanych składników wyjdzie 12 apetycznych kotlecików.
Smacznego.