Przepisy Extra

Makaron z pieczarkami i boczkiem

Makaron z pieczarkami i boczkiem

Składniki:

10 dag wędzonego boczku
1 łyżka smalcu
10 dag cebuli
10 dag pora
50 dag pieczarek
sól
pieprz
sok z cytryny
koperek (może być mrożony)
20 dag makaronu (np. razowe piórka)

Sposób wykonania:

Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzany smalec i lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i dodać do wędzonego boczku. Por opłukać, pokroić w plasterki, dodać do wędzonego boczku, razem wymieszać i chwilkę smażyć na małym ogniu.

Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię z boczkiem, dodać szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć, do momentu, aż wyparuje wodę z pieczarek. Dodać kilka kropli soku z cytryny, koperek i razem wymieszać.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przełożyć na patelnię. Całość razem wymieszać, chwilkę jeszcze podsmażyć i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.