Uwielbiam kalafiora!! :) A takiego pieczonego jadałam pierwszy raz właśnie i bardzo, ale to bardzo mi zasmakował, dlatego dzielę się przepisem z Wami :)
Przepis na takiego kalafiora jest prosty, a samo wykonanie wręcz błyskawiczne. Później tylko do piekarnika i czekamy, aż się upiecze i pięknie dla nas zarumieni ;)
Potem takiego kalafiora, kroimy i serwujemy do drugiego dania, jako ciepły i dietetyczny dodatek obiadowy. A jeżeli nam zostanie, to możemy kroić go w plasterki i np. kłaść na kanapki - to będzie taki może trochę jak na kanapki nietypowy dodatek warzywny ;) Czytaj więcej
Zachęcam do spróbowania takiej wersji kalafiora, na pewno zasmakuje i Wam!
Smacznego :)
Kalafiora obrać ze spodnich liści, opłukać i osuszyć. Przełożyć na folię aluminiową, skropić olejem, posypać szczyptą soli i czarnego pieprzu. Zawinąć w folię, włożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie do nagrzanego piekarnika (można go też położyć na zwykłą formę do pieczenia, a to tylko po to, aby kalafiora łatwo i szybko wyciągnąć z pieca, a także po to, żeby się nie poparzyć i żeby kalafior nam się nie rozpadł).
Zapiekać w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Następnie wyciągać i odwinąć z folii. Obsypać szczyptą słodkiej, ostrej oraz wędzonej papryki w proszku i włożyć jeszcze na około 15 minut, aby kalafior ładnie się zarumienił.
Podawać na gorąco jako dodatek do drugiego dania. Można serwować z sosem czosnkowym.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.